12 april 2015

Viktor Mårtensson - dröm eller mardröm!

Han må vara dalmas, men mår bäst i Västerås!


Under de senaste dagarna har det spekulerats friskt i om vår sportchef Niklas Johansson raggar efter den tidigare Västeråsspelaren Viktor Mårtensson. Under den gångna säsongen fanns understundom en opinion för att det skulle in en mer hårdför spelare i truppen. Det uppfattades att spelarna i truppen var lite väl vattenkammade när det blåste upp till stridigheter på isen. Den ende i laget som supportrar uppfattade tog strid var Stefan Gråhns. Minns bara hans envig med Oskar Engsund i matchen borta mot Oskarshamn. 

Viktor Mårtensson gjorde ett stort avtryck under sin tid hos oss. Somliga högaktade honom för de slagsmål han var inblandad i. Det blev några stycken. Andra gillade hans fräna och kompromisslösa fysiska spel som kunde väcka upp både lagkamrater och publik. 

Jag minns en match hemma mot Rögle säsongen 2011-12 då vi låg under med något mål och hade oerhört svårt att få grepp om våra motståndare. De hade det berömda "momentumet"i matchen och tycktes kontrollera händelserna fullständigt. Då agerade Viktor Mårtensson som bara han kunde göra. Han steg ut på isen och utmanade den störste spelaren i Rögle, Sean Curry, på lite "box". Utmaningen antogs och några sekunder sedan stod Viktor som segrare till publikens och övriga lagkamraters ohöljda förtjusning. Det blev kort sagt ett "jävla tryck" i hallen. 

Nu säger säker någon att "hur bra är det att dra på sig ett matchstraff när man ligger under i en match". Och då vill jag passa på att lyfta fram vad som hände i matchen efter denna incident: - Vi vände matchen och vann! På efterföljande presskonferens hävdade Rögles dåvarande tränare, aningen surmulet, att det var just den fighten som flyttade över momentum till oss!

Nu är jag inte av den uppfattningen att en spelare som Viktor Mårtensson, om han kommer till oss, ska åka omkring och slå folk på käften i parti och minut. Nej, det vore att förringa andra viktiga kvaliteter Viktor har som spelare. I rätt omgivning är jag övertygad om att en pigg och spelsugen Viktor Mårtensson kan göra mycket nytta i vårt lag med puck och klubba, också!

Till sist vill jag lyfta fram en aspekt i detta som absolut inte får underskattas. I dagens moderna ishockey blir de riktiga profilerna allt färre. Hockeyn domineras idag av rätt stereotypa spelare som är rätt bra på allting utan att ha några speciella spetskvaliteter. De är helt enkelt duktiga hockeyarbetare som går ut och gör sitt jobb, match efter match. Som supporter, publik, behövs en och annan spelare som sticker ut. Som profilerar sig lite extra. Som ger lite rubriker. Som får blodet att svalla lite extra. I den kategorin vill jag placerade Viktor Mårtensson. En profil som genom sitt engagemang för laget är oerhört lätt att ta till sitt hjärta! En dröm för oss och en mardröm för våra motståndare...

Så, jag har inget emot en Viktor Mårtensson i laget....






3 kommentarer:

  1. För mig är Viktor Mårtensson en dröm att få tillbaka till VIK. Det jag gillar hos honom är att han är en jävla fin och snäll människa, ärlig och just (vilket kanske inte alla insett, men lyssna på honom i intervjuer etc så märker ni det). Han får inte för sig att hitta på några jävla påhopp bakifrån som riktiga idioter bara får för sig (typ Deveaux i Rögle). Dessutom är det en jävla bra attityd och vilja hos Mårtensson. Det vore fint att få se honom i VIKs färger igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle kunna räkna upp fler tillfällen där Viktor, genom sitt kompromisslösa och fysiska spel, väckt både lagkamrater och publik. En nog så viktig komponent i det pussel som ska läggas för att bygga ett lag.

      Radera
  2. Visst, VIK var för snälla i serien mot Rögle men detta stora fokus på VM kan inte ses som något annat än ett svaghetstecken. Andra lag rustar för fullt, VIKs supportrar fokuserar på om man ska erbjuda VM 25 eller 31 tkr i månaden. Snälla lyft blicken!

    SvaraRadera