3 april 2015

Eftertankar #3

Hönan eller ägget, ägget eller hönan?
Om detta tvistar de lärda. Hönan eller ägget. Det ena en förutsättning för det andra. Frågan är om vi kommer få ett svar?

Applicerar vi denna filosofiska frågeställning till lagidrott så infinner sig ungefär samma känsla av famlande i ovisshet. Sportchef eller tränare? Spelartrupp eller ledare? Styrelse eller tränare? Sponsorer eller sportchef?

Vad är egentligen viktigast för att uppnå framgång? Vem är viktigast? Kan man projicera fram den enskilt viktigaste framgångsfaktorn i ett lyckat lagbygge? Följer man det som skrivs i massmedia har de allra flesta sportjournalister en fallenhet för att ständigt söka de enkla svaren och lyfta fram detta som den svurna sanningen. Det är enkelt, bekvämt, och begripligt ty så vill vi läsare och konsumenter ha det. Framför allt vill nog sportjournalister ha denna ordning. Genom detta framstår de själva som allvetande och sittandes på sanningen.

- Tillåt mig tvivla. Åtminstone en aning.

Låt mig ge ett exempel. Under förra säsong flaxade Karlskrona omkring och ställde förhandstipsen på skam. Ett tänkt bottenlag envisades med att ligga i toppen av tabellen. Landets samlade expertis vore eniga. Framgångsfaktorn var Jan Karlsson. Så enkelt var det. Klappat och klart och övriga åsikter inte av intresse eller värde. Det var tränaren som var den avgörande framgångsfaktorn. Punkt och slut. 

En annan föreningen, SSK, föll till föga inför denna otvetydiga sanning och rekryterade raskt nämnde demontränare till sitt eget gagn och nytta. Resultatet kan nu beskådas. SSK degraderas till en nivå de aldrig tidigare varit i närheten av. Jan Karlsson deporterades visserligen i slutfasen av grundserien men skadan var redan skedd.

Vad säger då facit om detta? I min bok är detta ett exempel på att sanningen är mer komplex och outgrundlig än vad herrar sportjournalister vill göra gällande. Bevisligen var Jan Karlssons kompetens inte tillräcklig. (Eller, var det fel spelare?)

Nu kommer säkerligen vissa läsare protestera mot detta mitt exempel och istället lyfta fram en annan aktör som ansvarig till Karlskronas sportsliga framgång. Nämligen Sportchefen! Karlskrona blev säsongen 2013/14 begåvad med en sportchef som tidigare huserat i massor av år i BIK Karlskoga. En viss Stefan Bengtzén.

De sportjournalister som tidigare, oförbehållsamt, lyft fram Jan Karlsson som Karlskronas helbrägdagörare bytte nu, hastigt och lustigt, fot och åsikt. Sanningen var nu, istället, att det var den karismatiske och förtrollande Stefan Bengtzén som var den egentliga framgångsfaktorn! En sportchef vars CV byggde på fjorton(!) säsonger i BIK Karlskoga utan större sportsliga framgångar. Ett BIK Karlskoga som harvade sig fram, säsong efter säsong, utan någon egentlig peak rent sportsligt. Som mest/bäst tog man sig till spel i Kvalserien säsongen 2011/12. 


Denne sportchef, denne Messias, som rekryterades till Karlskrona, lyckades på endast en säsong(!) lägga den grund som sedan ledde till spel i SHL säsongen 2014/15! Samme sportchef som under sitt nuvarande uppdrag närmast lyckades få sitt Brynäs att hamna i negativt kvalspel!

Hänger ni med i mitt resonemang? Jag gör det knappt ens själv. Men vad jag vill försöka lyfta fram är faktumet att det är närmast omöjligt att hävda det ena eller det andra. Återigen, vi hemfaller oftast att söka efter den enkla lösningen: 
- Bara vi får en bra tränare, då löser det sig!
- Med en bra/bättre sportchef, då löser det sig!
- Med bättre sponsorer, då löser det sig!

Alternativt:
- Med en bra målvakt, då löser det sig!
- Med ett bra powerplay, då löser det sig!
..etc, etc.

Så, vad är egentligen viktigast för att lyckas med ett lagbygge?
- Sportchefen
- Tränaren
- Ledarna
- Föreningen
- Sponsorer
- Traditioner

Om svar anhålles.....








5 kommentarer:

  1. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk. Kan vara väldigt svårt att se vilken länk som felade när det brast. Men en klubb är en helhet och måste fungera som det. Inga journalister sätter betyg på organisationen bakom isen. Kan vara dags att plocka fram dom i ljuset för granskning också

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vår förening finns det "tre starka män" som sägs styra. Är det hos dem vi kan finna den "felande länken"?

      Radera
  2. En ide som gör laget större en spelarna. Jag tror att det krävs en vision och en tanke om hur man vill att LAGET ska se ut. Sen kan man fylla på med aktörer och personlighetsprofiler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tangerar du "hönan och ägget" igen. Ska man utgå från en spelidé och utifrån denna värva spelare, eller, ska man värva spelare och utifrån deras kvaliteter skapa en spelmodell?

      Radera
  3. När det gäller KHK tror jag den verkliga förklaringen ligger i ett tydligt spelsystem på fart, spelare som klarar det spelet i hög fart och en fystränare Miro Zalar som ser till att spelarna klarar av att generera den farten med satsning på explosivitet i fysträningen (mycket intressant inlägg på Viasat Hockey om hans metoder tidigare under säsongen).

    SvaraRadera