4 januari 2015

Seger mot starka Malmö

- Vadå, nä, jag är inte missnöjd!

Den kom lite oväntat! Seger mot seriesuveränen Malmö med flera tongivande spelare borta. Visserligen hade jag en försiktigt positiv känsla inför matchen. Det fanns en chans att Malmö skulle vara lite mätta av senaste tidens spelmässiga framgångar. Att de skulle få en reaktion liknande den vi hade hemma mot Karlskrona. Vi spelade inte dåligt i den matchen, egentligen, men vi var inte riktigt där, mentalt. Det fattades lite av den inställning som tidigare gett oss åtta raka segrar. Lite så, spekulerade jag. Hoppades på att Malmö för dagen skulle vara lite bekväma och inte orka vara så där äckligt tunga och jobbiga i alla spelmoment på planen.

Enligt Mats Lusth fick jag rätt i min profetia för han tyckte inte hans mannar "gav 100%" eller såg riktigt "hungriga ut" efter den första perioden.

Själv blev jag positivt överraskad över vårt sätt att komma ut till spel. Vi backade inte hem och tillät Malmö att komma med fart in i vår zon. Istället stod vi upp, höll ihop laget bra, och bromsade ned Malmös försök till fart. Visst, emellanåt lyckades Malmö spela sig förbi vår forechecking och vårt styrspel i mittzon, men intentionerna var tydliga från de Gulsvarta. Man ville verkligen vara med i denna match. Inte ge bort momentum till Malmö.

Den första perioden präglades av ett Malmö som försökte hitta vägar fram mot vårt mål och ett Gulsvart som envist höll sig en till uppgjord spelplan. Det såg överraskande stabilt ut, måste jag säga. Malmö hölls i herrans tukt och förmaning och hade väldigt svårt att komma in och skapa riktigt bra avslut. De fick oftast fri passage längs sarger men i zonen framför mål var det närmast stängt. Det var först vid spel i powerplay som Malmö lyckades sätta riktigt bra press mot Fransson. Där är Malmö riktigt spelskickliga. Deras 1-0 mål kom självklart i denna spelform. Målskytt Yanick Lehoux.

1-1
När Eddie Davidsson turligt(!) lyckades valla in pucken till kvittering i slutsekunden av första perioden väcktes hoppet om att vi faktiskt kunde sno med oss poäng från denna match. Det är precis denna typ av mål som ger massor av energi till ett lag.

Under den första delen av andra perioden överraskade Gulsvart mig genom att lyfta upp det offensiva spelet på ett föredömligt sätt. Tror även Malmö blev överraskade då de stundtals såg rätt handlingsförlamade ut i egen zon. Det ingick nog inte i deras "gameplan" att de skulle behöva försvara sig.

1-2
Först kliver Fredda, Steen, och Urbas in och snurrar runt i Malmös zon. De hittar avslut och passningar så det står härliga till. Till slut är Malmös försvarande spelare så snurriga i bollen att de helt glömmer markering framför eget mål. Tack för det, säger Oscar Steen, som får en genialisk passning från Robin Jacobsson, och helt fri med målvakten kan lyfta in en backhand i nättaket!

1-3
Efter målet fortsätter Gulsvart att ligga på och belönas med en utvisning på Malmös Jeremias Augustin. Gulsvart slänger in sin powerplayuppställning Nr:2 och det tar inte lång tid innan Robin Jacobsson smäller in ett slagskott från blå.

Vad säger man?

2-3
Mitt i den andra perioden drar vår egen Jonas Emmerdahl på sig en utvisning som blir en väg in i matchen för Malmö. De lyckas reducera till 2-3 efter en lysande framspelning av Yanick Lehoux som ger Björn Svensson helt öppet mål. Ett mycket snyggt powerplay-mål. Fransson chanslös.

I slutfasen drar Gulsvart på sig två utvisningar till men Malmö förmår inte spela sig fram till fler mål. Ett fantastisk bra boxplay och en het Jonas Fransson sätter stopp för detta. Lysande!

Inför den sista perioden var jag tveksam till om vi skulle orka hålla emot en anstormning av hemmalaget. Speciellt med tanke på att vi gick runt på i stort sett tre femmor. Mina farhågor besannades dock inte. Visst, Malmö huserade en hel del i vår försvarszon men hade även fortsättningsvis svårt att komma till riktigt bra avslutslägen. När vi dessutom lyckades hålla oss borta från en massa onödiga utvisningar blev det svårare för Malmö. Vi städade snyggt av ett boxplay i början av perioden och sedan stängde laget dörren framför eget mål resten av perioden. Inte ens i slutminuterna blev det speciellt hårt tryck mot Fransson trots att Malmö tog ut målvakten och lirade med en extra utespelare.

Efter denna seger, en riktig lagseger, är det väldigt svårt plocka ut enskilda spelare men jag gör ett försök:
- Jonas Fransson: Nu ser han allt mer ut som den målvakt som räddade oss i match efter match i förra säsongens seriespel. Härligt!

- Fredrik Johansson, Oscar Steen, Jan Urbas: Plötsligt har vi, från ingenstans(!), fått en formation som tycks behärska spelets alla grundformer. De är lika starka i egen zon som i anfallszon. De spelar en väldigt "smart" ishockey. Underbart!

- Nick Angell: Jag, och många med mig, har varit en aning besvikna på Nick. Stundtals har det sett lojt och segt ut. Misstagen har varit vardagsmat. I matchen mot Malmö klev han upp och var precis så där bra som vi förväntat oss. Spelade enkelt när det behövdes, var kreativ där det krävdes. Nice!

Alla övriga spelare som deltog får mer än godkänt för sin insats. Det var en överraskande bra och konsekvent genomförd match på alla händer och fötter. Disciplinerat och genomtänkt spel. Otroligt roligt att se.

Med spelare som Broc Montpetit, Mikael Frycklund, Johan Jonsson, Marcus Söderqvist samt Jeremy Williams borta pga skador eller sjukdomar var denna seger extra skön. Utan att överdriva vill jag påstå att med alla spelare tillbaka i laget kommer vi ha en god chans att slåss om en av de två topplaceringarna i serien.

- Fett bra, helt enkelt!

Malmö var inte alls dåliga i denna match, men, de var inte så där äckligt framfusiga och tunga som de kan vara. Om detta var vår förtjänst eller inte vete sjuttons. Kanske var det vårt sätt att spela som överraskade pågarna. Vad vet jag. Det jag däremot vet är att Malmö med allra största sannolikhet kommer var ett av de två lag som spelar final till våren.

- Nu gäller det att vinna nästa match, och nästa, och nästa, osv:)