1 januari 2015

Nörderi och insikter...

Under dagen har jag roat mig med att studera lite statistik. Först ut är hur effektiva vi är när det gäller att skjuta puckar mot mål. Just att skjuta mycket mot mål är något som alla pratar om. Skjut, ta skott, skjut ännu mer. 


Skotteffektivitet

Som synes briljerar vi inte i detta moment. Plats nummer åtta när det gäller vår effektivitet. Dessutom är det endast tre lag som skjutit förre skott än oss. Till och med AIK kommer till betydligt fler avslut än vad vi gör! Tydligen tycker våra spelare om att hålla i pucken. Slutsatsen måste vara - skjut mer!

-----------------

Låt oss då titta på lite spelarstatistik och jämföra med de lag som vi troligtvis kommer kämpa mot i kampen om topplaceringar i tabellen. Jag har då valt att plocka ut de tolv spelare i varje lag som producerat mest poäng:
Västerås IK

Observerar att sex av våra mest producerande spelare har minus i +/-! Summerar jag plus och minus spelare för spelare vad får jag då? Jo, summan av kardemumman blir - noll! Det innebär med andra ord att det dessa tolv spelare producerar offensivt äts upp av de defensiva misstagen! Som exempel har Dustin Johner gjort 17 mål. Det är bra. Men, av dessa är endast tre(3) i spelformen fem mot fem. Där har Dustin istället varit inne på, hör och häpna, tjugotvå (22) baklängesmål! Klart som sjutton då att ekvationen inte går ihop....


Låt oss därför titta på några av våra konkurrenter:

Rögle BK

Notera att endast en(1) spelare av deras mest producerande spelare har minusstatisk! Summerar jag på samma sätt som för våra spelare, plus mot minus, blir utfallet för Rögle BK +55! Hemligheten är att deras mest producerande spelar släpper in betydligt färre mål i baken

Karlskrona HK

Här hittar vi i alla fall fem spelare som ligger på minus. Trots detta blir det plus i kolumnen om jag summerar. KHK får + 39!

Malmö IF

Om någon tyckte att Rögle har bra stats så är det inget mot vad Malmö har! De kommer upp i + 120!


BIK Karlskoga

Våra vänner från Värmland kommer upp i aktningsvärda + 48!



Men om det nu är så att vi ligger så dåligt till i jämförelse med ovan nämnda lag, hur kan vi då ligga så bra till i tabellen? Jo, ser ni, det beror på att vi är bra i en annan spelform, nämligen powerplay!


Utan vår utdelning i powerplay, med tanke på vår oförmåga att göra mål i spelet fem mot fem, hade vi troligtvis legat i botten av serien och harvat! Se bara på AIK! De har bara gjort fyra mål färre än oss men på grund av genomuselt spel i powerplay hjälper detta föga. 


Vad jag försöker lyfta fram med detta inlägg är det som vi alla egentligen redan visste. Vi lever denna säsong på ett bra powerplay, ett stabilt målvaktsspel, samt en stabil defensiv. Allt är med andra ord nästan som vanligt. Och precis som vanligt är det spelet fem mot fem som inte bär frukt i den utsträckning vi kunde önskat. Ska jag vara riktigt ärlig är dock inte vår defensiv, eller vårt målvaktsspel, lika bra som tidigare säsonger. Här kan det bli snäppet bättre även om det nu håller en bra nivå. 

Det mest oroande är dock vår offensiv(fem mot fem). Vi snittar 1,5 mål per match i den spelformen. Det vinner man inga matcher på! Jämför med Rögles 2,1 Malmös 2,5 BIK Karlskoga 2,4 och Karlskronas 2,3 i snitt. Enkelt uttryckt måste vi hela tiden förlita oss på att göra mål i powerplay för att vinna våra matcher....


- Här har vi att jobba med, Herr Filander!


Avslutningsvis vill jag visa denna statistik:

Södertälje SK


Man förstår varför SSK ligger där de ligger i tabellen, typ! Deras stora räddningsplanka är powerplay. Utan sitt pp hade de legat tryggt förankrat i botten av tabellen....










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar