6 november 2014

Statistik poängspelare


I detta stapeldiagram presenteras hur många spelare i varje lag som mäktat med sju poäng eller fler. Det finns tre lag som utmärker sig här. Almtuna(10), Malmö(10) och Karlskrona(10). De har alla tio spelare som lyckats med detta. 

Tre andra lag utmärker sig å andra sidan i motsatt riktning. Det är AIK(5), Björklöven(5) samt Västerås(6).

Slutsatser som kan dras av denna vetskap? Gemensamt för AIK,Västerås och Björklöven är att vi alla huserar långt ned i tabellen.
Björklöven 10
Västerås 11
AIK 14

Gemensam nämnare för Almtuna, KHK och Malmö är då den omvända.
Malmö 3
Karlskrona 4
Almtuna 6

Kan man då omedelbart dra den enkla slutsatsen att det är spetsen som avgör lagens sportsliga framgångar så här långt? Eller är det avsaknad av bredd?

Låt oss därför vidga vår insikt med ännu lite statistik:


Nu lyfter jag fram de tio bäste poängplockarna i varje lag. I och med detta är ca: 50% av lagens spelare representerade. Hur ser bilden ut då?

Det man genast ser att två lag, AIK(83) och Björklöven(75), även här hamnar långt ned i poängutdelningen. Ser man till vårt eget lag, Västerås(99) så ligger vi hyggligt till i förhållande till de flesta andra lag.

Reflektioner kring detta? AIK:s utsatta läge får en viss förklaring. Förutom att de saknar några spetsspelare som levererar är dessutom bredden bekymmersamt prestationsfattig. Samma sak för Björklöven. För oss ser det bättre ut då vi ligger ungefär på ett genomsnitt av övriga lags siffror.


Noterbart är att seriens två bästa lag, Vita Hästen och Mora, inte toppar i någon statistik. Frågor på det? Vad är hemligheten med deras framfart. De gör inte flest poäng, de har inte flest poängspelare. Vad är det som saknas i denna "ekvation" som kan ge svaret på mina tankar och funderingar?


Låt oss därför tittat på antalet gjorda mål och hur det påverkar tabellplacering lagen emellan:



Ännu en gång kan man utläsa att tre lag ligger lite under övriga lags målproduktion. Det är AIK(49), Björklöven(38) och Västerås(49). De enda tre lagen som inte sprängt 50-måls-vallen. Och vad hade dessa tre lag gemensamt? Jo, det huserar långt ned i tabellen.

Däremot, återigen, hittar vi varken Vita Hästen eller Mora i den absoluta toppen här heller! Det är två andra lag som lyckats tagit sig förbi 60 gjorda mål. Asplöven och Karlskrona. Mora har bara gjort fyra mål fler än oss men ligger trots detta elva(11) poäng före i tabellen!

Klarnar bilden något? Inte mycket. Den enda slutsatsen jag kan dra är att statistiken ger en viss förklaring till varför AIK, Björklöven och Västerås ligger långt ned i tabellen.
- Våra topp "bästa" poängspelare levererar för lite
- Vår bredd producerar för lite(tio bästa poängspelarna)
- Vi gör för få mål

Nåja, det finns mer statistik att hämta...återkommer! Nu ska jag hämta lite uppgifter om insläppta mål. Då kanske allt blir glasklart!

Ha det gott!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar