26 november 2014

4-0

Mitt utspel inför matchen mot Björklöven....



Tänk att det blev en gedigen hemmaseger. Den första för säsongen, känns det som. Men då ljuger jag lite. Men bara lite. Tidigare har vi faktiskt vunnit mot både Oskarshamn och SSK på ett betryggande sätt, men, det har varit långt mellan vinsterna denna vinter i ABB Arena, tyvärr.

Hemmaspelet har mest varit krampaktigt och ångestladdat kombinerat med fullständig inkontinens vad det gäller målgörandet. Det har skapats chanser i parti och minut som missats eller fumlats bort på ett närmast häpnadsväckande sätt. Men, nu, igår kom äntligen något som kan liknas vid en rejäl och stabil insats på hemmais.

Men, då ljuger jag lite, igen!

Ska sanningen fram, och det ska den, så var inledningen på denna match en upprepning av många tidigare hemmamatcher. Inte fasen var det vi som kom ut "stenhårt" och tog kommandot denna gång heller! Det tog sin rundliga tid innan vi började äta oss in i matchen och så småningom skapa en del vettiga avslut. Allt var som vanligt, med andra ord. Lite kramp, lite ångest, lite försiktighet, lite oro. Att vi dessutom, i vanlig ordning, missade tre-fyra kalaslägen där det slogs hål i luften underströk detta. Istället för distinkt avslut kom försiktig, ängslig, passning. 

1-0
Men så kom då andra perioden och äntligen lite utdelning på våra avslut. Den som visade vägen var årets målsumpare i Gulsvart.  Spelaren som sannolikt är den bäste importen i Hockeyallsvenskan som inte producerar poäng. Tänker självklart på Broc Montpetit. Nu fick han dock hjälp av ett grandiost förspel av vår back Robin Jacobsson som drev upp pucken genom mittzon, tog sig in i anfallszon, och där serverade Montpetit pucken i exakt rätt läge. Målet i sig själv var en riktig delikatess där Björklövens målvakt blev fullständigt bortgjord. Målet gjordes i powerplay men var mer en spelvändning. Snyggt som bara den.

2-0
Knappt hade jag slutat flina av välbehag över det vackra första målet innan det var dags igen. Nytt powerplay och denna gång hystade Robin Jacobsson iväg en lyra från blå som studsade via Björklövenback och in i mål! Noterbart är att Marcus "Slangen" Söderkvist fick assist vid bägge dessa mål! "Slangen" vår nya pp-specialist?

3-0
Efter att vi lyckats göra våra två första mål tycks många bojor släppa i laget. Plötsligt visar de allra flesta spelare upp ett helt annat bett i allt de gör på isen. Våg efter våg av anfall mot Lövens kasse. Det bara rullar på. Passningar hittar blad, spelare hittar spelare, allt ser så självklart och enkelt ut. Som den naturligaste sak i världen passar Dustin Johner fram Broc Montpetit som får göra ännu ett mål. Ur samma läge, nästan samma dragning, och minst lika vackert som hans första mål för kvällen.

I slutet av den andra perioden faller vi tillbaka en aning och Björklöven lyckas sätta lite press mot oss. Hade Löven lyckats reducera kunde matchen möjligtvis kunnat fått ett annat utfall. Så blev dock inte fallet. Trots chans till spel i powerplay kunde de inte hitta in med pucken i nätmaskorna bakom en för kvällen mycket stabil Jonatan Bjurö.

4-0
Drygt tre minuter in i sista perioden kommer så målet som blir spiken i kistan för Mats Waltins mannar. Jonas Emmerdahl måttar skott från blå och Erik Andersson åker in i skottlinjen och lyckas på ett märkligt sätt styra skottet förbi en förvånad Löven-målvakt. Själv tyckte jag skottet styrdes via en motståndarklubba. 

Resterande tid av perioden blev mer eller mindre avslagen men på ett bekvämt och skönt sätt för oss hemmasupportrar. Visst skapades chanser till fler mål men känslan var att spelarna var rätt nöjda med att bevaka ledningen fram till matchslut. 

Hur ska man då summera denna match? Tja, kanske så här:

1:perioden
- Ungefär lika krampaktig och ängslig som många andra förstaperioder i ABB Arena denna säsong kryddat med fasliga missar vid öppna lägen!

2:perioden
- Utdelning i powerplay gav plötsligt laget fart, energi, och pondus. Plötsligt vågade man spela ut på ett helt nytt sätt!

3:perioden
- Efter fjärde målet mest en defilering mot slutsignalen även om det fanns flera goda möjligheter att utöka ledningen. Löven tilläts komma till några riktigt farliga avslut under matchens sista minuter men i övrigt var det stabilt.

Betyg för laginsatsen:
1 = Uselt
2 = Knappt godkänt
3 = Godkänt
4 = Bra
5 = Mycket bra

- Anledningen till mitt modesta betyg för laginsatsen är att vi inte kunde komma ut och ta tag i matchen från första nedsläpp. Fram till vårt första mål kändes det mesta som vanligt. Vi försökte, försökte, men hittade inte riktigt den rätta vägen. Defensivt såg det stabilt ut men offensiven hade mycket mer att önska. Efter första målet släppte det. Efter andra än mer. Plötsligt anade jag vilken oerhörd potential denna trupp besitter när spelet väl fungerar. 

Björklöven insats då? Oj, jag tyckte de var rätt bleka. Har sett dem ett antal matcher denna säsong och då har de varit betydligt mer sprutt i benen på laget. Nu såg de rent allmänt lite sega och trötta ut. Kanske det berodde på att vi själva var pigga och rappa? Detta med dagsform tycks bli den helt avgörande faktorn i årets upplaga av Hockeyallsvenskan. Det lag som är på bäst humör kommer vinna, oavsett spelartrupp. Sanna mina ord....



Måste jag välja ut några spelare som utmärkte sig extra så blir det naturligtvis Robin Jacobsson och Broc Montpetit. Vill även hissa och hylla Jonatan Bjurö som gjorde en stabil insats. Håller man nollan gör man det bra, oavsett matchbilden. 

Vill även passa på att lyfta fram Per Helmersson som i mina ögon kanske gjorde sin bästa insats denna säsong. Kul även att Jonas Emmerdahl kommer tillbaka och gör en i det närmaste felfri insats samt att Simon Fredriksson börjar se allt mer rejäl ut i sitt spel. 

Älskade verkligen att se hur stabile Johan Jonsson härsknade till när en Lövenspelare avlossade skott mot Bjurö efter avblåsning. Herr Jonsson tog lagen i egna händer och mer eller mindre buntade ihop denne slyngel vid kortsargen. Visst, det kostade en utvisning, men var på sin plats. Ont skall med ont fördrivas, typ! 

Sist men inte minst vill jag salutera Hampus Larsson som i mina ögon gjorde en utmärkt insats!


Offensivt var det inte lika många spelare som glänste. Här finns mer att hämta på många händer och fötter. Det synkar fortfarande inte riktigt om jag önskar. I vanlig ordning gjorde Mikael Frycklund en ny bra insats. Han börjar bli riktigt stabil nu. Bra nivå match efter match. Erik Andersson såg äntligen så där rapp ut i skridskoåkningen som jag väntat på. Conny Strömberg överraskade med oerhört hårt jobb i många byten. Han kan än, gubben! 

Vill även lyfta vår fjärdeformation med Jonte Berg, Marcus Söderkvist och Mathias Bromé. De gör banne mig aldrig dåliga byten! Imponerande, på min ära. Allt som oftast lyckades de även denna match trycka upp pucken i anfallszon och där skapa chanser. De är energiska som få och använder sin fart och energi på ett lysande sätt. Visst, de producerar inte många poäng, men de lämnar ofta över till nästa formation som får börja med offensiv tekning. Kanon! 

Som synes är jag mer nöjd med vårt back och målvaktsspel än med vårt offensiva spela denna gång trots en stabil 4-0 seger. Anledningen till detta är att jag förväntar mig mycket mer av vår offensiv. Sanningen är nog den att ska vi på allvar hota om en plats till SHL så måste vår offensiv upp flera snäpp. Så det så..


Ha det gott!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar