23 augusti 2014

Hackkycklingar


Ola Svanberg!


Lite vuxenmobbing får man räkna med, eller hur? Det ligger lite i tiden. Tänker på hur vi supportrar emellanåt hemfaller till att klanka ned på någon enskild spelare. Genom åren har det funnits ett antal spelare även i vår klubb som fått utstå en hel del spott och spe. Blivit ifrågasatta från topp till tå. Blivit granskade in på bara kroppen och ofta fått klä skott för hela lagets misslyckande. För en tid sedan hade vi Ola Svanberg i truppen. Säsongen 2008-09 lirade han med Brynäs i dåvarande Elitserien. Gjorde 43 matcher. Värvades till oss  2009-10 och fick spela 23 matcher innan han deporterades(!) till Vita Hästen. Olas hockeyresa fortsatte vidare till Borås HC innan han vände åter till Vita Hästen för två säsonger. Till denna säsong ska han tydligen representera IK Guts i - division 3! Vid 29 års ålder borde rimligtvis Ola varit på toppen av sin karriär, inte lira i division 3! Men så kan det gå.

Ni minns säkert snacket när han spelade med oss. Ganska snabbt delades supportrar in i två läger. Det ena ansåg att han var en fullkomlig katastrof och därmed borde kickas ur truppen omedelbart. Andra, inklusive undertecknad, tyckte han hade viss talang och borde få chansen. Man kan säga att det rådde delade meningar om Olas förträfflighet, minst sagt. Något som hördes inte bara från läktarplats utan även på olika sociala medier. Ibland var påhoppen mot Ola minst sagt hätska. 

Jag minns speciellt en match borta mot Bofors. Vi hade blivit rätt överkörda men genom någon form av mirakel, och bra målvaktsspel, lyckades vi hålla oss kvar i matchen. Vid ställningen 1-1 och någon minut kvar bjöds vi plötsligt på ett gyllne läge att rent av vinna matchen! Bofors drabbades av en utvisning och vi fick möjlighet att spela 5-4. Nu skulle vi åtminstone försäkra oss om en poäng vid ett oavgjort resultat. En stor framgång med tanke på Bofors överlägsenhet spelmässigt i denna match. Mats Waltin valde att ta en timeout och instruera sina spelare som skulle lira powerplay. Enligt hörsägen påpekade Mats en sak framför andra: - Ta inga dåliga backskott där vi riskerar en kontring! Sedan minns ni säker vad som hände. Just det. Ola Svanberg, naturligtvis, lyckades göra exakt det han inte skulle göra. Han drog iväg ett backskott som täcktes av Boforsspelare och kontringen kom som ett brev på posten. En kontring som innebar att Bofors kunde peta in 2-1 och vinna matchen!

Efter det var den gode Ola såld och bränd på alla sätt. Den kritik han därefter fick utstå var till viss grund befogad men gick lika ofta överstyr. Och det är här som jag anser att vi supportrar ibland går alldeles för långt i vårt fördömande. Det är nu det gäller att skilja på person och p r e s t a t i o n! För mig är det alltid helt ok att kritisera prestation. Det hör till en supporters rätt, mer eller mindre. När vi däremot övergår till att kritisera och ifrågasätta personen, då blir det galet. 

Ola Svanberg var ett exempel. Kenneth "Bacon" Bergqvist ett annat. Idag har vi Per Helmersson som befinner sig i ungefär samma läge som en gång Ola Svanberg. Jag har framfört kritik mot Helmersson och kommer säkert kritisera honom igen. Däremot har jag svårt för att supportrar kritiserar honom bara för att han är - Per Helmersson! För det är så jag upplever det ibland. Man sätter likhetstecken mellan person och prestation. När man dessutom antyder att Helmerssons prestation har någon form av koppling till hans civila yrke når det hela någon slags bottennivå. 

Jag försöker resonera resonabelt. Om föreningen, med sportchefen i spetsen, tycker att Per Helmersson är värd en chans, då anser jag att han ska få det också. Tycker Martin Filander att Per Helmersson är en tillgång för laget, ja, då tycker jag det också. Så enkelt är det. Detta kommer givetvis inte förhindra mig från att kritisera den gode Helmersson om/när han gör en eller annan fadäs ute på isen. Men, som sagt var, prestationen kan vi alltid kritisera...



Så tycker jag...




2 kommentarer:

  1. Samhällen har alltid använt sig av syndabockar och hackkycklingar för att kanalisera våld och stabilisera samhället. Lästips: René Girard Syndabocken.

    SvaraRadera