24 juli 2014

Våra backar...


Behöver vi inte en riktigt biffig och elak back?


Våra backar
Har suttit och grunnat på vår backbesättning och inser att den är både spretig, intressant, och tunn(!) på samma gång. Intressant då vi har två ynglingar i Mathias Linnarud och Hampus Larsson, offensiv spets i Nick Angell, defensiv stabilitet i Johan Jonsson samt en allroundback i Jonas Emmerdahl. Jokern i backuppsättningen just nu anser jag vara Simon Fredriksson. En storvuxen back med muskler men som har en del att bevisa. Vi har med andra ord sex backar i dagsläget. När serien startar lär vi ha minst två till. Åtta backar är nog vad som behövs för att stå rustade för en lång och tuff säsong. Om laget sedan matchas med tre eller fyra backpar återstår att se. Det troliga är att man väljer att gå runt på tre backpar med en sjundeback på bänken som reserv.. 

I mina ögon har vi för tillfället tre etablerade backar i form av Angell, Jonsson och Emmerdahl. Spelare som vi vet håller hög klass för spel i hockeyallsvenskan. Det logiska vore då att dessa tre bildar backpar enligt följande:

Angell - Fredriksson
Linnarud - Jonsson 
Emmerdahl - Hampus Larsson

Med ovan föreslagna konstellationer får vi en ganska naturlig fördelning av offensiva/defensiva kvaliteter i backparen. Jonsson får den aningen otacksamma uppgiften att täcka upp bakom Linnarud som förmodligen kommer spela på som han brukar(!). Den som sett Linnarud spela förstår vad jag menar....

Hampus Larsson visade redan förra säsongen att han inte är någon blyg viol. Där finns både mod och spelskicklighet. Frågan är om han nu även har fysiken för att städa rent runt egen kasse. Om inte annat får Emmerdahl stå för den biten. 

När det gäller Johan Jonsson så förväntar jag mig mycket. En defensivt skicklig back som inte alls är oäven när det gäller att transportera puck eller sätta ett bra förstapass. Han får tills vidare ses som vårt främsta defensiva kort. Vårt ankare i försvaret, försvarsgeneralen, typ!

Jonas Emmerdahl förväntar jag mig tar ännu ett steg i sin utveckling denna säsong. Där finns potential till något riktigt stort. Inbillar mig att det nu handlar om 'att våga' för Jonas. Ta ut svängarna lite. Inte bara spela på säkerhet. Friskt vågat är hälften vunnet, som man säger.

Att Angell kommer bli en oerhört viktig pjäs på sin backposition är ett understatement. Frågan är hur bra Nick är i det defensiva spelet? Offensivt vet vi alla vad han kan, men, hur är defensiven? Kommer bli oerhört spännande att följa hans framfart under försäsongen. Är han månne än bättre tränad till denna säsong? Vi får hoppas på detta. Det ryktas om att han inte var i allra bästa fysiska form förra säsongen, trots stora framgångar med KHK.

Som jag skrev inledningsvis är det stora frågetecknet Simon Fredriksson. En Stefan Warg-typ rent kroppsligt men är han lika fysisk i spelet som Warg var? Pratar man med supportrar till KHK så  imponerades de inte av hans insats förra säsongen. De tyckte han spelade alldeles 'för snällt' och undvek att använda sin fysik till ett mer handfast spel. Värvningen av Simon Fredriksson känns därmed snarlik med värvningen av Stefan Warg från Örebro. Då påstods från Örebrohåll att Warg var tämligen värdelös och inte skulle göra någon Västerås-supporter glad. Och tänk så fel de fick! Vore förträffligt om vi får se samma utveckling av Simon Fredriksson.

Rent generellt tycker jag vår backuppsättning känns betydligt vekare än föregående säsong. Andreas Frisk, Andreas Lindh och Per Helmersson var trots allt tre rutinerade och etablerade backar för spel i hockeyallsvenskan. Dessa tre ersätts nu med Linnarud, Larsson och Fredriksson. Massor av rutin ersätts nu med ungdomlighet och entusiasmen. Om detta sedan räcker till för att skapa samma stabila defensiv som vi blivit bortskämda med de senaste säsongerna återstår att se...

På återhörande!

EDIT: Tog inte med Marcus Söderqvist i mina funderingar då han faktiskt är uppsatt som forward, än så länge!


2 kommentarer:

  1. Gurkolle,

    Blir intressant att följa utvecklingen av backbesättningen. Tyckte de var mycket bra förra året främst i spelet utan puck, speciellt Andreas Lindh. Tror snabbhet och spelförståelse blir viktigare i år med de nya reglerna, får hoppas att dessa årets backar kan komma väl till rätta med de nya reglerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt "säkra källor" söker vår sportchef efter två backar som ska förstärka. Om det sedan handlar om nyförvärv eller lån återstår att se. Vi behöver sannerligen lite mer tyngd och rutin för att komplettera vår nuvarande backbesättning. Men lite spännande med Linnarud och Larsson.

      Radera