26 juli 2014

Conny Strömberg....



Så blev det som det blev, till slut. En mycket speciell lirare anslöt till vår trupp. En lirare både på och utanför isen. En personlighet av dignitet magnum. Jag syftar givetvis på Conny Strömberg. En unik personlighet i ett mainstreamat hockeylanskap.  En person som skapat rubriker under sin karriär som få andra ishockeyspelare. Det är lite ’Nacka Skoglund’ över Conny. En lirare som valt lite andra vägar än vad som är brukligt bland svenska hockeyspelare.  Se bara på de klubbar han representerat fram till nu i kronologisk ordning:

Modo
Vita Hästen
Husum HK
Sundsvall
Husum HK
IFK Arboga
Husum HK
Modo
IFK Arboga
Tierps HK
EV Weiden  (Tyskland Div 3)
EV Weiden  (Tyskland Div 2)
Graz 99ers (Österrike)
IFK Arboga
EV Landshut (Tyskland)
ESC Moskitos Essen (Tyskland)
Sport (Finland)
HK Jesenice (Slovakien)
Örebro
Asplöven
Västervik IK
Tingsryd
Örebro
Västerås
(källa: http://www.eliteprospects.com/)

Man kan utan tvekan påstå att Conny har rört på sig under sin karriär. Gemensam nämnare under hela karriären har varit en enorm poängproduktion(Låt vara att karriären till största delen utspelats i ligor på en nivå under de allra bästa)

Tittar man på produktionen i hockeyallsvenskan som trots allt är en respektabel liga även med internationella mått så har Conny spelat 256 matcher och producerat 283 poäng! Och det är inte direkt kattskit. Det är faktiskt mer än vad någon annan spelare mäktat med. Tittar man däremot på poängproduktionen i en riktigt bra liga, som SHL, så mäktade han bara med att göra 15 poäng på totalt 72 matcher. Viss skillnad.  Efter hemkomsten till Sverige har Conny med stor framgång representerat Örebro och där varit en bidragande anledning till att klubben numera spelar i SHL.  

Lite kuriosa är att man redan nu kan läsa Connys memoarer i bokform.  Det är väldigt ovanligt att aktiva spelare kommer ut med en bok om sitt hockeyliv – innan karriären är över! Det är på något sätt ett signum för liraren Conny Strömberg. Lite Zlatan över honom, på något sätt. Går sin egen väg, vågar bryta mönster, sticka ut.

Alla som följt Conny genom åren vet att det finns en tråkigare sida, en mörk och dyster, som då och då pockar på uppmärksamhet i massmedia. Då handlar det om Herr Strömbergs förtjusning i alkoholhaltiga drycker. En kombo som inte alltid varit till fördel i hans relation till lagkamrater eller klubbar. Detta har dock inte stört hans karriär nämnvärt då han helat tiden lyckats ’komma tillbaka’ ut på isen med hedern i behåll. Hemligheten ligger nog i att vi supportrar gärna är extra förlåtande till en spelare som bjuder så mycket på sig själv. Både på isen och privat. Till och med massmedia tycker jag visat upp en förlåtande attityd som är rätt ovanlig. Det kanske helt enkelt beror på att personen Conny Strömberg är en sådan trevlig prick som det är svårt att tycka illa om. I alla fall en längre tid!

Här finns en artikel som publicerades i Aftonbladet för någon säsong sedan: -Därför fick Conny Strömberg sparken från Örebro
(För den som är road finns det en hel del intressanta klipp och rubriker att ta del av i massmedia)

Nåväl, nu är det dags för hockeyvagabonden Conny att skriva ett nytt kapitel att lägga till i sin karriär. Kanske blir Västerås den sista anhalten innan skridskorna läggs på hyllan. Själv tvivlar jag på det. Med tanke på Connys oförbehållsama kärlek till spelet ishockey kommer han säkert fortsätta lira i någon lägre division fram till sin 50-årsdag!

Vad kan vi då förvänta oss av Conny i Gulsvart? Självklart har vi rätt att förvänta oss att han ska bidra med poäng i powerplay. Den spelform han varit hysteriskt dominant i under hela sin karriär. Genom sin enorma spelförståelse, sin passningsgenialitet, kommer han säkerligen kunna mata våra skyttar på ett oerhört produktivt sätt. Jeremy Williams och Dustin Johner kommer matas med lägen som aldrig förr. Detta är givetvis ett önskescenario. Ett scenario som inte alls känns långsökt. Den stora, och svåra, frågan är dock hur bra Conny kommer att fungera i spelet fem mot fem på isen. Kommer hans hemjobb räcka till? Har han fysiken och orken att spela två-vägs-hockey och inte bara stå och fiska passningar i mittzon? Kommer tränarna hitta en kedjeformation där Conny kommer till sin rätt? Då jag upplever att Conny är lite av en 'humörspelare' som måste ges lite av fria tyglar för att trivas ute på isen, hoppas jag tränarna ger utrymme för detta. Får han inte misslyckas kommer han inte heller att lyckas...

Att Conny kommer bjuda oss alla på en hel del hockeygodis denna vinter är jag övertygad om. Jag är även lika övertygad om att vi emellanåt kommer svära och förbanna samme man när han bjuder våra motståndare på en och annan indianare ute på isen. Men, med konstruktiva och underhållande lirare som Herr Strömberg får man ta det onda med det goda. 


Härmed deklarerar bloggen sitt fulla stöd och hälsar Conny Strömberg varmt välkommen till Gulsvart!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar