29 februari 2012

Grattis Bofors!

Bara att ta av sig kepsen och gratulera BIK Karlskoga till en välförtjänt plats i kvalserien. Även om de själva föll idag mot Oskarshamn så går de nu mot en spännande framtid. Och jag är avundsjuk! Förbannat avundsjuk faktiskt! Men samtidigt inser jag, någonstans, att allt har sin förklaring. Det finns orsaker och verkan. Jag tycker både Mats Waltin och Sam Hallam har gjort det bra med sina respektive spelartrupper. De har haft ungefär samma förutsättningar inför denna säsong. Kanske har vi på pappret haft några värvningar som sett "tyngre ut" än  dito för BIK Karlskoga. Men i det stora hela hade tränarna likartade förutsättningar när säsongen startade. 

Ska man nu, med en omgång kvar, sätta betyg så får Sam Hallam VG+ medan vår Mats får G+. Tycker nog att Hallam fått ut mer av sitt material än vad Waltin lyckats med sin trupp. Men vi ska komma ihåg att än är det bara halvtid på säsongen, i alla falla för oss. Lyckas Mats lotsa oss förbi playoff till kvalserien, ja då erhåller han självklart ett betydligt högre betyg.

Men nu måste bloggen fundera lite över dagens match och återkommer lite senare med någon form av analys!

Ses senare..

Aftonbladet om Bofors

Slutspel och - skägg!

Förberedd för slutspel..

Bloggen satt och strösurfade. Läste runt. Som man gör ibland när tiden finns. Plötsligt slogs jag av en sak. Skägg! Varför är det så mycket skägg i slutspel? Och framför allt i ishockey. Förr i tiden, när munskydd var legio på alla spelare, hade skägg varit otänkbart. Alltså måste detta med skägg vara en relativt ny företeelse. Och, så är det. Lite research på webben gav följande resultat:

"Slutspelsskägg är skägg som odlas av idrottsutövare, särskilt inom lagsporter under pågående slutspel eller matchserier. Det bidrar till lagandan och förknippas av många med vidskeplighet – det skulle bringa otur att raka sig inför en viktig match menar den vidskeplige"

- Varför inget slutspelsskägg i fotboll? Det tycker jag vore riktigt intressant. Vidare kan man läsa:

"Fenomenet tros ha uppstått i Stanley Cup-slutspelet i den nordamerikanska ishockeyligan NHL. Laget Montreal Canadiens ordförande Sam Pollock hade tidigare sagt att det varit förbjudet att bära skägg. Någon gång på 1980-talet lät New York Islanders-spelare odla skägg under ett slutspel mot Montreal Canadiens för att knäppa motståndarna på näsan. Resultatet blev att Islanders vann fyra raka mästerskap"

- Alltid dessa Kanadensare! 

"I Sverige förknippas slutspelsskägg traditionellt lagom till slutspel, och vanligtvis inom ishockey. Traditionen är till och med så stark att lagets supportrar brukar ta upp den. Skägget har även spridit sig utanför tävlingsidrottens ramar, till exempel högskolestudenter som låter bli att raka sig under tentamensperioder, så kallat tentaskägg"

- Ja där ser man! Dags att börja odla lite då inför stundande playoff. Har grundat lite de senaste dagarna så nu  är man på gång.

Var mer kan man tänka sig att denna tradition skulle kunna passa in? Tentaskägg verkar ju - trevligt! Kanske skulle det sitta som en smäck med ett "Uppkörningsskägg"? Eller finns det där en uppenbar risk att föraren trasslar in sig och fastnar med mustaschen i rattstången? Kanske våra randiga, domarna, skulle följa trenden. Men då riskerar de förstås att tappa bort visselpipan i behåringen. Det vore dumt! 

- Bloggen har därmed antagit denna tradition och kommer inte begagna sig av en rakhyvel fram till den dag vi når - ES!

Källa skägg: Wikipedia

Anatomi och Peter Öberg

Knä
Det finns många rörliga delar i en kropp. Fler än vad många tror. Vissa av dessa delar är mer känsliga än andra. Leder är ett sådant exempel. Knäled ett specifikt. Nu har vår Peter Öberg drabbats av just detta. En skada på ett knä. Enligt rapporter handlar det om ett ledband som blivit skadat. Ett annat namn för ledband är "ligament". 

"Ligament (av latinets ligare, binda), eller ledband, är en förstärkande bandstruktur av trådlik bindväv. Ledband finns i anslutning till leder och benfogar. Ligament kopplar ihop ben till andra ben i bildningen av en led; de kopplar inte ihop muskler med ben – detta är senornas funktion. Elasticitet varierar beroende av lokalisation och fördelning kollagen/elastiska trådar. Vid exempelvis ryggrad ökar andel elastiska fibrer och därmed ligamentets elasticitet" (källa: wikipedia)

Man kan tycka att Peter Öberg borde fyllt sin kvot med skador för denna säsong: 
- Hjärnskakning hemma mot Tingsryd
- Brutet finger borta mot Örebro
- Trasigt ligament i knä borta mot Mora

Ska vi då låta oss nedslås av detta faktum? Tja, en LÖK är inte en LÖK utan Ö, kan man säga. Jag tänker naturligtvis på vår Little - Öberg - Karlsson-formation. Vem ska då Waltin stoppa in där? Under tidigare skadeperioder har olika spelare provats utan någon större framgång. Har vi någon fler på Ö?

Öbergs plats är inte helt lätt att fylla upp. Hans kvaliteter är en grund för formations framgång. Jag tror att Peter Öberg är den bäste av alla underskattade spelare i hela allsvenskan. Han underordnar sig William Karlsson och Broc Little på ett beundransvärt sätt. Han gör det han är bra på - på ett väldigt bra sätt - och blir på så sätt det perfekta komplementet till sina mer spelskickliga kedjekamrater.

Här har Waltin en knepig nöt att knäcka till morgondagens match. Kan det bli Marcus Ljungh? 


Övriga frånvarande spelare
Kenneth Bergquist (skadad)
Arvid Strömberg (hjärnskakning)


28 februari 2012

Skillnaden mellan dom och oss..

Skillnaden kan ibland vara - hårfin!


Det är ju så att en tabell aldrig ljuger. Hur skulle den kunna göra det? Den presenterar ju bara det som faktiskt hänt. Inget mer. Men ändå fullt tillräckligt. En tabell talar inte om alla de gånger vi varit nära att vinna. Eller när vi tappat bort poängen i slutsekunderna. Eller när vi haft en dålig dag. Eller bara stolpe ut. På det sättet är en tabell ungefär lika känslosamt informativ som ett statsråd från något obskyrt statligt verk. Ibland gör det rent av ont att läsa en tabell då man själv sitter inne med så många förklaringar, eller ursäkter, till att det blev som det slutade.

Ponera nu att vi hamnar på en fjärdeplats i årets upplaga av allsvenskan. Det kommer kännas oerhört nesligt, på ett sätt, men samtidigt uppmuntrande ur ett annat perspektiv. Nesligt av den orsaken att vi själva spolierade möjligheten att nå ett steg till. Bara vi. Det var inget annat lag som gjorde att vi missade en bättre placering. Skulden ligger därför endast hos oss själva. 

Samtidigt känner jag, eller kommer jag med tiden, känna en viss glädje över vår placering då den är lite bättre än den jag förväntade mig. Men just nu, i skrivande stund, känner jag ärligt talat ingen glädje över en fjärdeplats. Så är det. Det är först när vi summerar hela säsongen vi kan peka på att vi blev bättre i år än förra året. 

Men vi människor äro outgrundliga i vår uppfinningsrikedom att finna ljus i det mesta av mörker. Det är ett särdrag i vår art som fört oss från grottstadiet till rymden inom en relativt kort tidsrymd. Det ljus jag just nu famlar efter heter playoff. Och, ja just ja, detta under förutsättning att vi misslyckas att nå en direktplats. Det gäller med andra ord att stå rustad med en plan B om det går åt skogen med plan A

Plan B är faktiskt inte alls så dum. Den är rent av riktigt trevlig och inställsam på många sätt. Plan B innebär att vi plötsligt befinner oss högst upp i hierarkin och kan titta ned på våra kontrahenter med visst välbehag. Ett playoff innebär att vi är nummer ett(1). För att förtydliga så går vi från att vara fyra till etta på bara ett litet kick. Smaka på det, ni!

Förra säsongen gick vi in i playoff efter en rasande grandios avslutning av serien där vi radade upp vinster. Det var snudd på att vi snodde fjärdeplatsen av Leksand. Hela laget var inne i ett rus av framgång. Då jublade vi alla ikapp över vårt avancemang till playoff med föregående säsongs misslyckande i färskt minne.

Kort sagt: - Även om vi nu missar en direktplats så finns det en efterfest som väntar på oss i form av playoff.

Och nu till det min rubrik syftade på. Skillnaden mellan dem och oss. Jag förutsätter nu i mitt resonemang att vi faktiskt missar en direktplats. Men även om vi inte gör det så anser jag att mina tankar har en viss bärighet. Att de på många sätt är relevanta och har saklig grund. Så nu kör vi:

Örebro
- Ett mer komplett lag än oss som har fler produktiva formationer. Här vimlar det av forwards som kan spela sig fram till avslut. Säger bara Jared Aulin, Johan Wiklander,Ville Nieminen, Marcus Weinstock och Matt Keith för att nämna några. Örebro är nog det spelskickligaste laget i allsvenskan när allt stämmer. Genom Conny Strömberg  har Örebro det bästa powerplayspelet. Lägg därtill en målvakt, Nicklas Dahlberg, som verkligen kan stänga en match. Vi får inte heller glömma bort en spelare som Emil Kåberg. Där snackar vi rutin och erfarenhet på hög nivå.

Leksand
- En imponerande stabilitet i defensiven som stått sig orubbat stark genom hela serien. Lägg till ett fantastisk boxplay och en av seriens bästa målvakter i Erik Hanses så klarnar bilden än mer. I laget finns dessutom många offensivt starka pjäser där endast ett fåtal  fått ut allt sitt spel. Plussa på med seriens absolut bäste tekare i Gabriel Karlsson. Tränarbytet, som Salo tvingade fram, har dessutom burit frukt. Sedan får man inte glömma Timander! Kanske den enskilt viktigaste spelaren för ett lag efter vår egen Broc Little!

Bofors
- Här är det betydligt klurigare att förstå varför de ligger före oss i tabellen! I ärlighetens namn har vi ett minst lika bra som Bofors, kanske rent av bättre, på pappret. Men nu vet ju alla att det inte räcker. Det ska som bekant spelas om det också. Här väljer jag att lyfta fram två personer som huvudanledning till Bofors framgång denna säsong. Egentligen tre. Den förste är självklart den oerhört sympatiske Sam Hallam som nu gör sin nionde säsong i föreningen. Den tredje som tränare. Den andra som huvudansvarig. Den andre är Sportchefen som sökte, och hittade, en fantastisk målvakt i - Italien! Den tredje är, följaktligen, Daniel Bellissimo.  Lägg därtill det koncept som Sam Hallam införde. Han insåg tidigt att med det spelarmaterial som fanns till förfogande skulle Bofors aldrig kunna spela en fin ishockey och vinna poäng. Istället gällde det att jobba mycket hårdare på isen än alla andra lag. Och det enkla konceptet har nu burit ända till kvalserien(!) för Bofors. Imponerande...

Hur står sig då Gulsvart i en jämförelse:
- Vi har sämre defensiv än Leksand
- Vi har sämre förstemålvakt än Bofors
- Vi har inte samma offensiva bredd som Örebro
- Vi saknar en riktigt bra tekare

- Vad vi behöver till nästa säsong, utifrån dessa mina tankar, är en riktigt bra förstemålvakt, en eller två riktigt stabila backar, samt minst två formationer som regelbundet gör poäng. Frågan blir då vad vi kommer att få behålla och vad vi kan få nytt för att stärka upp laget enligt mina önskemål. Men det får bli en senare fråga.
-Först ska vi se till att ta oss till kvalserien:)

Troja nästa...

Allsvenskans fulaste logga?


Nu återstår två omgångar i grundserien. Två. Av femtiotvå. På onsdag möter vi ett Troja som redan förberett sig för sommarlov. Ett Troja som började serien på ett imponerande sätt och gjorde sken av att vara ett lag för playoff. Med tiden tappade de dock fart, poäng och därmed placeringar i tabellen. Då och då har de hela tiden poppat upp igen, i några få omgångar, och stulit poäng mot de flesta motståndare för att därefter åter falla in i dvala. Det är just detta Troja som nu står redo i nästa match för att sätta ytterliggare en käpp i hjulet för mitt kära Gulsvart. 

Tendensen denna säsong har som bekant varit att vi supportrar knappt hunnit få hoppet tillbaka innan vi kastats ned i förtvivlans mörka hål igen. För två omgångar sedan skulle vi "bara" ta tre säkra poäng borta mot bottenlaget Sundsvall. Vi vet alla hur det gick. Där trodde åtminstone jag att vi sålt smöret för sista gången. Att vi bränt chansen att gå ifatt Bofors. Efter den förlusten orkade jag inte ens med att vara irriterad eller arg. Mest uppgiven. Men så kom då måndagen med nya matcher, nya chanser, där dörren till framtiden åter öppnades på glänt.

Något oväntat tog sig laget samman och vann rätt komfortabelt borta mot Mora samtidigt som Almtuna fick luft och besegrade Bofors. Segern mot Mora var oväntad ur det perspektivet att det var ju den "svåra" matchen att vinna av de vi hade kvar på schemat. Där hade jag själv räknat med max någon enstaka pinne då vi alltid haft svårt med Mora, i Mora. 

Nåväl. Bofors tog inte chansen att stänga dörren bakom sig i måndagens omgång och bjöd därför in oss till en ny chans. Vågar man tro denna gång? Visst har vi stora möjligheter att vinna mot Troja. Jag är i det närmaste rätt säker på att vi gör det. Så säker man nu kan vara med hänsyn till det som hänt tidigare denna säsong. Problemet är dock att vi inte äger detta själva. Vi äger inte själva lösningen på problematiken. Det har vi inte gjort på många, många, omgångar. Vi är fortfarande helt i händerna på vad som händer i en annan match. 

Det är just denna omständighet att vi inte själva äger möjligheten till att nå kvalserien som har varit så förtvivlat jobbig, mentalt. Vi har suttit i knä på andra lags resultat, framgångar och motgångar. Och det är vi själva som försatt oss där. Vi har därmed endast oss själva att skylla. 

Men åter till morgondagens match. Den mot Troja från småland. Man önskar, av hela sitt hjärta, att Gulsvart ska få in en riktig fullträff på hemmaplan nu när det verkligen gäller. Det är viktigt. Det är otroligt viktigt ur flera perspektiv. Får vi en bra start, ett snabbt ledningsmål, så sätter vi en enorm press på Bofors i sin match mot Oskarshamn. För det ska alla veta att så fort vi gör mål så får de reda på det. Vi ska göra Bofors match till ett elände genom att själva diktera villkoren mot Troja.

Nu är det bara att hoppas på att ALLA spelare i Gulsvart är riktigt redo för att bjuda sina trogna supportrar och publik på en riktig klang och jubelföreställning.

- Jag längtar redan!


Broc Little!

Liten men naggande god....

Det är svårt att inte fängslas av det lilla ibland. Det stora, som ständigt syns, som låter och tar plats, får denna gång stryka på foten, för det lilla. Vi har i vårt lag en spelare som tycks sakna de begränsningar som annars är rätt tydliga för de som är lite mindre. De som är lite mindre brukar inte alltid få komma fram, få synas, få stå i fronten, när vinnare skall koras. Självklart finns det undantag. Stefan Holm, höjdhopparen, var på sitt sätt en "little". När han laddade för sina hopp stod han omgiven av medtävlare som var betydligt resligare. Ibland skymdes han i TV-rutan av sina betydligt större och längre medtävlare. Att vara liten kan vara att inte få synas. Att inte få plats. Stefan Holm struntade i att han var minst och tog både plats och medaljer...

Som tur är betyder inte att vara "liten" att vara sämre än någon annan. Heter man dessutom Liten (Little) kan nog världen te sig väldigt stor - ibland. Men precis som Stuart Little, musen, aldrig lät sin litenhet begränsa sig har Broc Little följt samma väg. Broc kompenserar sin litenhet med att göra saker som ingen annan. Troligen är han väldigt stor i tanken istället. Där andra ser hinder ser Broc möjligheter. Ett exempel på detta är att han ofta ser saker på isen redan innan det händer. Han har emellanåt en kusligt, nästan andlig, förmåga att hitta ytor till sig själv eller sina medspelare. Han hittar passningsvägar redan innan de uppstår. Broc har även en unik känsla för när han ska utmana eller avvakta. Det är som om han ibland känner instinktivt att motståndaren sänker garden - och då hugger han direkt!

Det är svårt att på ett korrekt sätt beskriva alla hans förmågor. Broc är något så unikt som en ytterst begåvad ishockeyspelare kombinerat med en fantastisk lojalitet för laget. Han arbetar precis lika hårt hem  i försvarsarbetet som kan kreerar och skapar i offensiven. Han kan växla mellan att vara en slitvarg, en brunkare, till en bländande offensiv spjutspets.

Under alla år jag följt Gulsvart har jag svårt att dra mig till minnes en spelare med samma kvaliteter som denne Broc! Den ende spelare, i modern tid, som kan matcha honom är flyktade Patrik "Bulan" Berglund. Åtminstone enligt mig.

Nu kanske någon pekar och säger "Pär Albrandt" eller "Niklas Olausson"! Visst. De var också extremt duktiga i våra tröjor. Pär och Niklas tillsammans var emellanåt oslagbara - offensivt. Men de hade en gemensam akilleshäl och det var defensiven. Trots alla sina poäng hade de faktiskt en rätt usel +- statistik. De regerade framför allt i powerplay där de öste in poäng. 

Så mina vänner! Denna skribent hävdar att Broc Little är ett av de allra bästa fynd som någonsin spelat i vår förening. När Pär Albrandt anlände visste vi att han skulle producera poäng. När Broc Little kom visste vi inte ett dugg om vad han skulle prestera! 

För övrigt gjorde Broc Little tre mål idag mot Mora + en assist:). Bara en sådan sak....

27 februari 2012

Bloggen räknar vidare - igen!

Kvällens omgång i allsvenskan öppnade upp för en sista chans för oss genom Bofors genomklappning(!) borta mot Almtuna. AIS vann med 6 - 3 och snuvade Karlskoga på tre poäng. Detta var något jag förutsett i min kalkyl. Leksand vann stabilt hemma mot Troja och inkasserade den seger som gav dem en välförtjänt direktplats till kvalserien. Vi själva lyckades hålla undan i Mora och avgick med en skön seger.

Almtuna - Bofors  6- 3 gav +-0 i min kalkyl för Bofors
Leksand - Troja 3-0 gav Leksand +2 i min kalkyl
Mora - Västerås 2-4 gav oss +2 i min kalkyl


--------


GurkOlles prognos:

Leksand
Leksand-Almtuna 2p
Ett formstarkt Almtuna kommer sälja sig dyrt. Snor minst en pinne i denna match!
Matchen slutade6 -1 (+1)

Karlskoga-Leksand 3p
- Bofors kommer inte klara publiktrycket, förväntningarna, och falla igenom totalt. Enkel bortaseger.
Matchen slutade3-2 sudden (-2)

Leksand-Troja 1p
- Här hissas varningsflagg. Troja kan vara borta från playoff och därmed spela avslappnat. Kunde de vinna mot Örebro med klara 5-1 kan de mycket väl sno poäng här!
Matchen slutade3-0 (+2)

Leksand-Rögle 0p
- Svårt match för masarna. Rögle vill nu säkra en femteplats inför playoff och kommer ta alla poäng!
Sundsvall-Leksand 0p
Här finns risk för ett riktigt magplask för masarna! Ett avsågat Sundsvall vill bjuda på en bra match innan de går in i det negativa kvalet. Leksand, som är klara för KS, orkar(vill) inte hålla emot.

Karlskoga
Tingsryd-Karlskoga 0p
- Ledsen Bofors men här kammar ni noll! Tingsryd vill avsluta serien snyggt och spelar utan press.
Matchen slutade0-3 (+3)

Karlskoga-Leksand 0p
- Sämst när det gäller! Bofors kommer inte klara av pressen att vinna när det som mest behövs.
Matchen slutade3 -2 sudden (+2)

Almtuna-Karlskoga 0p
- Almtuna kommer ånga på i varje match. Mot oss var de bättre i två perioder. Kommer ta alla poäng i denna  match. Återigen får Bofors spela med kniven mot strupen och möta ett lag som kan lira avslappnat.
Matchen slutade6-3sudden (+-0)

Oskarshamn-Karlskoga 3p
- Här vänder det för Bofors. Oskarshamn har spelat bort sina chanser att nå playoff och sträcker vapen ganska enkelt. 
Karlskoga-Södertälje 3p
- Bofors kommer vinna. Anledningen är enkel. SSK har redan säkrat sin plats till playoff och laddar nu om.

Västerås
VIK-Rögle 0p
- Jämmer och elände. Sviten på tre raka matcher räcker inte till mot ett starkt spelande Rögle. Vi får finna oss i att förlora ännu en viktig match mot skåningarna!
Matchen slutade5-2 (+3)

Sundsvall-VIK 3p
- Här är det inget snack. Sundsvallsspöket finns inte längre. Vi går in och kör över medelpadingarna och säkrar tre poäng!
Matchen slutade4-2 (-3)

Mora-VIK 1p
- Uj, denna match blir knallhård. Mora kämpar för playoff och kan få värsta flytet. Vi minns ännu med fasa deras vändning senast i ABB Arena. Det kommer vi ha emot oss i denna match. Poäng, nja, kanske!
Matchen slutade2-4 sudden (+2)

VIK-Troja 3p
- Har måste det bli poäng men inget är givet. Troja, avhängda från playoff, kan lira avslappnat och "bara ha kul"! Bland det värsta man kan möta. Lag som inte känner press. Förhoppningsvis orkar inte Troja streta emot om vi får ett ledningsmål. 
Örebro-VIK 0p
- Här är det noll som räknas. Hur man nu räknar noll? Men tror inte vi har minsta chans till poäng här. Örebro står med ena benet redo för kvalserien och vill nu visa vad de kan. De kommer komma ut som galna hundar och köra över oss fullständigt!


Prognos för sluttabell (med två omgångar kvar)
Karlskoga 100p
Leksand 99p
--------------
VIK 95p

- Frågan är nu om Bofors verkligen klarar av att vinna sina två sista matcher? Och klarar vi av att vinna två raka? Spänningen är oooooliiiiiiiiiiidlig!

Tre kvar...



Tre matcher kvar, innan allt börjar. En säsong innehållande femtiotvå omgångar är nu på upphällning. Nu ställs allt på sin spets. Nu kommer facit. Nu ställs den stora frågan: - Vill vi vara med?

I fyrtionio omgångar har vi supportrar våndats, hoppats, lidit, glatts, åt vårt lag. Nu återstår ynka tre. Tre omgångar som kan betyda allt - eller inget. Närmast på schemat står Mora. Ett Mora som strider för att erövra en åtråvärd playoffplats. Något som vi själv åtnjuter sedan länge. Jag faktiskt sedan serien startade. Tror inte vi har haft en sämre tabellplacering än fyra(4) denna säsong. Vi har med andra ord permanentat vår position väldigt tidigt. Till skillnad mot förra säsongen då vi räddade playoff genom en makalöst fin avslutning de sista tio omgångarna.

Ur det perspektivet har vi själva gjort en betydligt bättre säsong nu än då. Då slutade vi på femte plats. Ett steg upp, med andra ord.

Frågan är dock. Vad är det som gäller dessa sista tre omgångar? Är det full fart in i kaklet och samtidigt hoppas på ett mirakel. Ett mirakel bestående i att Bofors, eller Leksand, helt plötsligt tappar alla form och förlorar sina återstående matcher!

Knepig situation för våra Gulsvarta hjältar samt ledare och tränare. Man undrar lite till mans hur de resonerar. När ingen hör på - typ. Tror de verkligt på denna utopiskt försvinnande lilla möjlighet att vi genom tre raka segrar kan sno en direktplats? Är de beredda att gå All-in för denna möjlighet och därmed riskera att bränna för mycket krut inför det stundande playoff-spelet?

Det vore ju ett öde om laget går 100% för att vinna de tre återstående, drar på sig skador, och står där med skägget i brevlådan när sista signalen förkunnar att det inte räckte. Inte vet jag inte hur de resonerar. Förhoppningsvis klarar laget av att både gå för segrar mot Mora, Troja och Örebro utan att bränna ut sig helt...

Kvällens match mot Mora vinner vi. Så är det bara. Nu är ju chansen "borta" efter bottennappet mot Sundsvall och bara därför vinner vi ikväll. Det skulle på något sätt göra förlusten mot Sundsvall än mer - tung!

Krossa Mora!


26 februari 2012

Kullerbytta, magplask och dikeskörning...

Gulsvart har bjudit både på sötma och sälta denna säsong..

Så kan man sammanfatta säsongen så långt. En och annan kullerbytta har det blivit. Ett och annat magplask. Även några rena dikeskörningar. Vårt kära lag har bjudit på det mesta. Vi får inte heller förglömma ett antal riktigt bra genomförda matcher. En kompott av både det ena och det andra. Lite Gott&Blandat helt enkelt.

Exempel på Gott(sötma)
- Fyra raka segrar mot Malmö
- Fyra raka segrar mot Södertälje
- Bortasegern mot Örebro

Exempel på Blandat
- Förlust på hemmaplan mot Tingsryd, Borås och Oskarshamn(x2)
- Två vinster, av fyra, mot Bofors

Exempel på Lakrits(sälta)
- Fyra raka förluster mot Leksand
- Förlust mot Sundsvall(när det verkligen gällde)
- Hemmaförlusten mot Örebro(där vi dominerade)

Men det är ju så här det är - livet! Både sol, moln, regn och kyla. Om vart annat. Varför ska inte lagidrotten vara på samma sätt? Samma nesliga sätt?

Men med vilken rätt ställer vi skyhöga krav på vårt lag? Vad har laget för möjlighet att leva upp till våra högt ställda förväntningar på en massa "Gott-Gott"?

Om vi tänker oss att Gulsvart vore en "godispåse" och vi häller ut innehållet i en skål och där nagelfar varje bit. Provsmakar och analyserar:

Till sorten Gott:(sötma)
- Broc Little. Den kan man suga på länge. Smaken går aldrig ur. Så söt så söt.
- William Karlsson. Här finns en distinkt syrlighet och sötma som smakar mer.
- Peter Öberg. Sober smak. Vinner i längden. Man vill helt enkelt ta en till, och en till!
- Tomas Mitell. Rund och god i smaken. Man anar ett stänk av hjortron och ödsliga myrar. Räcker länge.
- Daniel Sperrle. Ser inte så märkvärdig ut men utanpådömet är ett falsarium. Betydligt mer smakrik än man kunde tro. En klar, och trevlig, överraskning för alla läckergommar. Svårt att sluta äta. 

Till sorten Blandat:
- Marcus Ljung. Ser så intagande god ut men man blir besviken. Ingen riktig smak av någonting. Varken sött eller surt. Man letar efter ett bättre alternativ. 
- Mikael "Z" Zettergren. Formen är tilltalande. Färgen likaså. Men den smakar inte som förväntat! Det är inte så att man ångrar sitt val men finns det något annat kvar i skålen så får denna ligga kvar. Kanske smakar bättre senare?
- Per Helmersson. Diffus konsistens. Ingen distinkt smak. Pendlar mellan det syrliga, salta och det sura. Svår att definiera. Ganska god men ändå inte!
- Marcus Jonsson. Även här en färg och form som förleder. Smakar mycket mer än vad man kan tro. Dessutom väldigt fin eftersmak. Man vill nog ta några till!
- Andreas Lindh. Wow! Pang i munhålan! Det svider till och man drar efter andan. Otrolig mycket smak som omedelbart försätter smaklökarna i ett tillstånd av kaos. Äts med förstånd och inte fler än en vid varje tillfälle!


Till sorten Lakrits(sälta)
- David Lundbohm. Utan att tänka sig för trycker man in den i munnen. Tungan går ned  i spagat och och smaklökarna revolterar! Hela ansiktet drar ihop sig i kramper och man upptäcker att detta var en äkta "suring". Lyckligtvis avtar syrligheten ganska snabbt och andningen normaliseras. Men, nej, denna har nog hamnat i fel påse!


Trevlig Helg!



25 februari 2012

Sundsvall - Västerås 4-2

Skandal!
Så skulle man kunna skriva som inledning på detta inlägg. En av årets viktigaste matcher och vi förlorar! Dessutom mot seriens strykgäng Sundsvall. Men allvarligt talat, mina vänner, kom det verkligen så oväntat? Om vi ser till vår säsong som helhet så har vårt problem varit att hålla i formen över en längre period. Nu fick vi till fyra raka segrar. Det var bra. Men jämför det med Leksand som ångat på i nio matcher utan att förlora! Det är skillnad det.

Nu tycker inte jag att det finns någon större anledning att hänga läpp för att det gick på tok borta mot Sundsvall. Våra chanser att gå ifatt Bofors, eller Leksand, var redan innan denna förlust försvinnande små. Men visst hade det varit roligt om vi fått vara med i en, eller två, omgångar till innan det avgjordes.

Leksand gjorde vad de kunde borta mot Bofors men orkade inte med brukslaget denna gång. Hatten av för Bofors som verkligen gör sig förtjänta av en plats i kvalserien. Sedan må man tycka vad man vill om att de är där. Leksand kan också räkna in sig som "klara" för KS. Ja, Örebro också. trots deras miserabla form efter jul.

Om man kastar ett öga på min kalkyl över de sista fem omgångarna finner man att Bofors har +5, Leksand -1 och vi har +-0. Det är med andra ord Bofors som övertygar mest just nu. All heder till dem.

Vad ska man då säga om vår förlust? Jag vill nog vända på det hela och gratulera Sundsvall till sin vinst. De stred för sin överlevnad, tog en jäkla risk på slutet, men avgick med segern. Det ska de ha all heder för. Att våga plocka målvakten, med två minuter kvar, och gå för en livsnödvändig trepoängare är heroiskt. Minns hur Sundsvall, förra säsongen, i sista omgången borta mot Mora, lyckades vända en förlust till seger med endast två minuter kvar av matchen! Även då chansade man på att ta ut målvakten och spela sex mot fem. Chansningen höll och genom det räddade man sitt allsvenska kontrakt. Det är fan i mig värt en stående ovation...

- Nu är det bara för oss att ladda inför en ett rafflande förkval....

-----
GurkOlles prognos:

Leksand
Leksand-Almtuna 2p
Ett formstarkt Almtuna kommer sälja sig dyrt. Snor minst en pinne i denna match!
Matchen slutade6 -1 (+1)

Karlskoga-Leksand 3p
- Bofors kommer inte klara publiktrycket, förväntningarna, och falla igenom totalt. Enkel bortaseger.
Matchen slutade3-2 sudden (-2)

Leksand-Troja 1p
- Här hissas varningsflagg. Troja kan vara borta från playoff och därmed spela avslappnat. Kunde de vinna mot Örebro med klara 5-1 kan de mycket väl sno poäng här!
Leksand-Rögle 0p
- Svårt match för masarna. Rögle vill nu säkra en femteplats inför playoff och kommer ta alla poäng!
Sundsvall-Leksand 0p
Här finns risk för ett riktigt magplask för masarna! Ett avsågat Sundsvall vill bjuda på en bra match innan de går in i det negativa kvalet. Leksand, som är klara för KS, orkar(vill) inte hålla emot.

Karlskoga
Tingsryd-Karlskoga 0p
- Ledsen Bofors men här kammar ni noll! Tingsryd vill avsluta serien snyggt och spelar utan press.
Matchen slutade0-3 (+3)

Karlskoga-Leksand 0p
- Sämst när det gäller! Bofors kommer inte klara av pressen att vinna när det som mest behövs.
Matchen slutade3 -2 sudden (+2)

Almtuna-Karlskoga 0p
- Almtuna kommer ånga på i varje match. Mot oss var de bättre i två perioder. Kommer ta alla poäng i denna  match. Återigen får Bofors spela med kniven mot strupen och möta ett lag som kan lira avslappnat.
Oskarshamn-Karlskoga 3p
- Här vänder det för Bofors. Oskarshamn har spelat bort sina chanser att nå playoff och sträcker vapen ganska enkelt. 
Karlskoga-Södertälje 3p
- Bofors kommer vinna. Anledningen är enkel. SSK har redan säkrat sin plats till playoff och laddar nu om.

Västerås
VIK-Rögle 0p
- Jämmer och elände. Sviten på tre raka matcher räcker inte till mot ett starkt spelande Rögle. Vi får finna oss i att förlora ännu en viktig match mot skåningarna!
Matchen slutade5-2 (+3)

Sundsvall-VIK 3p
- Här är det inget snack. Sundsvallsspöket finns inte längre. Vi går in och kör över medelpadingarna och säkrar tre poäng!
Matchen slutade4-2 (-3)

Mora-VIK 1p
- Uj, denna match blir knallhård. Mora kämpar för playoff och kan få värsta flytet. Vi minns ännu med fasa deras vändning senast i ABB Arena. Det kommer vi ha emot oss i denna match. Poäng, nja, kanske!
VIK-Troja 3p
- Har måste det bli poäng men inget är givet. Troja, avhängda från playoff, kan lira avslappnat och "bara ha kul"! Bland det värsta man kan möta. Lag som inte känner press. Förhoppningsvis orkar inte Troja streta emot om vi får ett ledningsmål. 
Örebro-VIK 0p
- Här är det noll som räknas. Hur man nu räknar noll? Men tror inte vi har minsta chans till poäng här. Örebro står med ena benet redo för kvalserien och vill nu visa vad de kan. De kommer komma ut som galna hundar och köra över oss fullständigt!


Prognos för sluttabell (med tre omgångar kvar)
Karlskoga 100p
Leksand 98p
--------------
VIK 93p

24 februari 2012

Bloggen räknar vidare..

Den senaste omgången bjöd på segrar för Leksand, Bofors och Västerås. Det innebär att statusen mellan lagen är oförändrad inför lördagens omgång. Jag har lagt till de poäng som lagen spelat till sig utöver min tidigare prognos. Som exempel hade jag tippat förlust för oss mot Rögle. Då vi nu vann tog vi in tre poäng utöver de som jag kalkylerade med från början. Med andra ord ligger vi därmed +3 poäng inför matchen mot Sundsvall.  På samma sätta fick Leksand +1 och Bofors +3 efter denna omgång.

Förhoppningsvis kommer det en förlust för endera Leksand eller Bofors under morgondagen medan vi själva tar kalkylerade tre poäng. Jag har räknat med att Leksand vinner och då närmar vi oss Bofors. Det vore trevligt som bara den:)



Leksand
Leksand-Almtuna 2p
Ett formstarkt Almtuna kommer sälja sig dyrt. Snor minst en pinne i denna match!
Matchen slutade: 6 -1 (+1)

Karlskoga-Leksand 3p
- Bofors kommer inte klara publiktrycket, förväntningarna, och falla igenom totalt. Enkel bortaseger.
Leksand-Troja 1p
- Här hissas varningsflagg. Troja kan vara borta från playoff och därmed spela avslappnat. Kunde de vinna mot Örebro med klara 5-1 kan de mycket väl sno poäng här!
Leksand-Rögle 0p
- Svårt match för masarna. Rögle vill nu säkra en femteplats inför playoff och kommer ta alla poäng!
Sundsvall-Leksand 0p
Här finns risk för ett riktigt magplask för masarna! Ett avsågat Sundsvall vill bjuda på en bra match innan de går in i det negativa kvalet. Leksand, som är klara för KS, orkar(vill) inte hålla emot.

Karlskoga
Tingsryd-Karlskoga 0p
- Ledsen Bofors men här kammar ni noll! Tingsryd vill avsluta serien snyggt och spelar utan press.
Matchen slutade0-3 (+3)

Karlskoga-Leksand 0p
- Sämst när det gäller! Bofors kommer inte klara av pressen att vinna när det som mest behövs.
Almtuna-Karlskoga 0p
- Almtuna kommer ånga på i varje match. Mot oss var de bättre i två perioder. Kommer ta alla poäng i denna  match. Återigen får Bofors spela med kniven mot strupen och möta ett lag som kan lira avslappnat.
Oskarshamn-Karlskoga 3p
- Här vänder det för Bofors. Oskarshamn har spelat bort sina chanser att nå playoff och sträcker vapen ganska enkelt. 
Karlskoga-Södertälje 3p
- Bofors kommer vinna. Anledningen är enkel. SSK har redan säkrat sin plats till playoff och laddar nu om.

Västerås
VIK-Rögle 0p
- Jämmer och elände. Sviten på tre raka matcher räcker inte till mot ett starkt spelande Rögle. Vi får finna oss i att förlora ännu en viktig match mot skåningarna!
Matchen slutade5-2 (+3)

Sundsvall-VIK 3p
- Här är det inget snack. Sundsvallsspöket finns inte längre. Vi går in och kör över medelpadingarna och säkrar tre poäng!
Mora-VIK 1p
- Uj, denna match blir knallhård. Mora kämpar för playoff och kan få värsta flytet. Vi minns ännu med fasa deras vändning senast i ABB Arena. Det kommer vi ha emot oss i denna match. Poäng, nja, kanske!
VIK-Troja 3p
- Har måste det bli poäng men inget är givet. Troja, avhängda från playoff, kan lira avslappnat och "bara ha kul"! Bland det värsta man kan möta. Lag som inte känner press. Förhoppningsvis orkar inte Troja streta emot om vi får ett ledningsmål. 
Örebro-VIK 0p
- Här är det noll som räknas. Hur man nu räknar noll? Men tror inte vi har minsta chans till poäng här. Örebro står med ena benet redo för kvalserien och vill nu visa vad de kan. De kommer komma ut som galna hundar och köra över oss fullständigt!


Prognos för sluttabell (med fyra omgångar kvar)
Karlskoga 100p
Leksand 100p
--------------
VIK 96p

23 februari 2012

Mikael "Z" Zettergren

Min barndoms idol...

Bland besökande i ABB Arena har man under denna säsong hört ett och annat sägas om vår spetsvärvning Mikael "Z" Zettergren. Alla har sin åsikt klar. Å ena eller andra sättet. Själv har jag ingen bestämd uppfattning alls just nu. Eller det har jag. På något sätt. Min bestämda uppfattning är att en spelare med "Z" som mellannamn verkligen ska rista in sitt kunnande i  vårt medvetande. För mig vandrar tankarna till mina barndoms glansdagar då det vankades söndagsmatiné. Jo, så var det på den tiden. En tid som ibland känns både avlägsen och så nära. Slanten det kostade att besöka stadens biograf var inte stor, i dagens mått mätt, men för en 12-åring en liten förmögenhet. Den tidens stora hjälten på vita duken var legenden Errol Flynn som gestaltade den maskerade ryttaren Zorro. Efter att dräglande tagit del av Zorros alla duster med elaka mexikaner(!) och andra ljusskygga individer travade men raskt hem till den närbelägna skogen och täljde till sig ett svärd. 

Många var de kompisar som fick lida för den rättvisepatos man tillägnat sig i filmatiseringen av dåtidens störste försvarare av de svaga, fattiga, samt, givetvis, alla väna kvinnor. Våra strider i skogsdungarna var både utdragna och stundom plågsamma då fingrarna utsattes för visst övervåld. Där och då etsades begreppet "Z" in i mitt medvetande som något närmast gudomligt och överjordiskt. 

Ur det perspektivet närmar jag mig nutiden och den spelare i laget som tilltalas med "Z". Han var tänkt som en förlösare. Genom sin poängproduktion skulle han bära laget mot hägrande mål. Han skulle svinga sitt svärd, f´låt klubba, och betvinga våra nesliga motståndare med fart, finess och vassa avslut. Så var det tänk och att tänka en god tanke är inte dumt. Det är rent av lovvärt. Men från tanke till handling, och utförande, kan man ibland behöva sjumilastövlar. Och det är där vi hamnat. På något sätt.

Man kan, utan att tumma allt för mycket på sanningen, påstå att det blev inte så mycket av det man ville få. Av en poängspruta, en avslutare, en målmaskin, blev det en - fingerborg! Ja, så illa bidde det! Katastrof, jämmer, tandagnisslan, uppgivenhet, och - den fula ankungen! För det är nu som historien tar en ny vändning. Historien om hur "Z" inte levde upp till uttalade förväntningar men ändå fann en roll att spela i den matiné vi kallar allsvenskan!

Mikael "Z" Zettergren har nämligen blivit allt bättre i sin roll som center. I match efter match sliter han hund för laget och bidrar med sitt slit till att förhindra motståndare från att göra mål. Han bär sin kedjeformation med den äran och tillhör numera en av de spelare som kan titulera sig som "grundbultar". Varje lag behöver ett antal av dessa och nu har vi det. Längst där bak utser jag Andreas Lindh och Niklas Lundgren till försvarets grundbultar. När de spelar "sitt spel" är de en oerhörd tillgång i de bakre leden. På mittfältet har vi ett antal spelare som agerar grundbultar. En av dem är den numera nämnde "Z". Längst där framme, vid frontlinjen, huserar självklart Broc, Peter och William.

Bloggen menar därmed att visst har poängfabrikationen uteblivit för den gode "Z" men herregud vad mycket nytta han gör för laget! Jag tycker därmed att vi kan anse att värvningen av honom till slut blev en rätt lyckad affär. Och tänk den dagen då han får igång sitt målskytte - då kommer jag salutera detta med att gå ut i närmaste skogsdunge och tälja mig ett svärd....


PS. Självklart var det en värja som Zorro nyttjade. Men det gick inte att tälja till...

22 februari 2012

Västerås - Rögle 5-2

Det pekar uppåt!


Tack för en bra genomförd hemmamatch. Äntligen! Visserligen började vi, i vanlig ordning, lite avvaktande och stapplande och såg stundtals lite vilsna ut på isen. Rögle, däremot, de tuffade på mot vårt mål och gjorde stundom som de behagade i vår zon. Vi får tacka Rögle för att deras avslut var av digniteten "knallpulver" under den första delen av första perioden. Med lite bättre skärpa i sina avslut kunde de ståtat med ledningen i matchen. Nu blev det lyckligtvis inte så utan vi kunde sakta men säkert börja ta över matchbilden.

Första perioden var jämn. Halva var till lagen. Tack vare ett aning slumpartat mål av Markus Kinisjärvi kom vi in i matchen. Förarbetet till målet av Marcus Jonsson var det som dukade för Thomas Mitell som skickade ett skott mot mål där Kinisjärvi höll klubbspetsen framme. Pucken studsade och hoppade precis lagom för att landa bakom mållinjen. Ett turligt mål men förarbetet var av toppklass.

Marcus "Messy" Jonsson gjorde förövrigt en riktigt bra match och skapade en hel del när han var på isen. Det mest minnesvärda var när vi fick till en spelvändning tre mot noll(!) och "Messy" kom helt sopren med Fransson i Röglemålet. Den gången var det stängt.

Andra perioden var spelmässigt rätt ok från vår sida. Vi hade lite mer driv, lite mer vilja och framför allt bättre avslut än Rögle och kunde vinna perioden med 2-1. Kennet "Bacon" Bergqvist stod äntligen på rätt ställe och kunde sopa in en puck, 2-0,  i powerplay. Vem passade om inte - Broc Little!

Självklart skulle vi bjuda Rögle på ett fummelmål. Efter strul vid sargkanten, där vi förlorade närkampen, kastades trissan in mot Sperrle som olyckligt stötte den rakt i famnen på en Röglespelare som tackade för kaffet och krutade in reducering till 1-2. 

Sedan bjöd Fransson i Röglemålet tillbaka så snällt när han några minuter senare avvärjde ett skott där returen gick rakt ut till Thomas Mitell som blundade och sköt 3-1. Tack för det.

Tredje perioden kontrollerade vi rätt bra. Rögle pumpade på rätt friskt emellanåt men fick inget betalt för sitt slit. Istället kunde Broc Little punktera matchen med kvällens delikatess. Från en position i sarghörnet tog han pucken, bröt in framför mål, framför två snopna Röglebackar, väntade ned Fransson i målet och avslutade med att hänga in pucken under ribban med en backhand. Så vackert att man fick tårar..

När sedan Markus Kinisjärvi några minuter senare snappade upp en lös puck i slottet och skickade in 5-1 via ribban var saken klar. Gött mos!

Visserligen reducerade Rögle till 2-5 via ett powerplay i slutminuten men det var de väl värda efter alla missade chanser tidigare i matchen. Man har råd att vara lite storsint när matchen redan är vunnen - typ!

Man kan summera matchen med ett ord - Stabilt!

---

Första perioden
1-0 (08.42) Markus Kinisjärvi (Thomas Mitell/Joel Mustonen)
Andra perioden
2-0 (29.59) Kenneth Bergqvist (Broc Little/David Lundbohm) – PP1
2-1 (32.43) Andrée Brendheden (Hampus Lindholm)
3-1 (35.51) Thomas Mitell
Tredje perioden
4-1 (49.55) Broc Little
5-1 (52.54) Markus Kinisjärvi (Matt Demarchi/Kenneth Bergqvist) – PP1
5-2 (59.17) Andrée Brendheden (Christopher Liljewall/Alexander Bergström) – PP1

Skott: 28-27 (10-6, 8-7, 10-14)
Utv.min: 10-12 (0-4, 4-4, 6-4)
Domare: Mikael Lindqvist
Publik: 2516 i ABB Arena

21 februari 2012

Rolle Stoltz kanske gråter i sin himmel...


Som ung följde jag alltid Tre Kronors öden och äventyr via Sveriges Radio & TV. Under en lång tid fanns Lars-Gunnar Björklund vid mikrofonen som kommentator och han flankerades av Roland "Rolle" Stoltz. Än idag minns jag med välbehag alla underbara referat dessa två gentlemän levererade till Svenska folket som andäktigt följde sändningarna. Lars-Gunnar var en ordsprutan som skapade en underbar atmosfär med sitt målande språk medan "Rolle" stod för det jordnära, det snusförnuftiga. Där Lars-Gunnar gick i taket av extas och vrålade rakt ut i etern satt "Rolle" lugnt och stillsamt konstaterande att "det var bra gjort". Hans ständigt återkommande universallösning för all framgång på isen var alltid densamma: - Grabbarna måste åka mer grillor! För mig var, och är, Roland "Rolle" Stoltz en av våra absolut största genom tiderna. En legend i ordets rätta betydelse. Bara att titta på hans enastående meriter för att inse detta. 

Många av dagens "expertkommentatorer" och "bisittare" har där mycket att lära. Roland var inte intresserad av att sätta sin egen person i fokus. Han ville bara ge röst åt sin enkla åsikt. Stort!

I dagar som dessa när anrika Djurgården är på väg mot kvalserien skänker jag en tanke till Roland "Rolle" Stoltz som troligen hänger vid en sargkant upp i Guds egen hockeyrink. Undrar vad han skulle säga om han kunde? Troligen det han alltid sa: - Ni måste åka mer grillor, grabbar!


20 februari 2012

Att räkna med bråk...

Man kan räkna och beräkna det mesta...


  Självklart måste även denna Blogg kasta sig in i spekulationer och analyser av "hur det kommer att gå" de återstående omgångarna av allsvenskan. Sedan en tid tillbaka har jag mer eller mindre givit upp hoppet om en direktplats till kvalserien.
  Denna min uppgivenhet har inte varit grundad på matematik utan på känsla. Opimisterna har hela tiden kraxat om att "det finns många poäng att spela om" medan undertecknad mest förfasat sig av bristen på konstruktivt spel av det egna laget.
  Sanningen är ju den att det spelar ingen roll "hur många poäng det är kvar att spela om" när laget uppträder som darriga höstlöv vid varje matchtillfälle! Dessutom finns det en stor brist i argumentationen. Om det "finns en massa poäng att spela om" så gäller ju detta da facto även våra motståndare! Ur det perspektivet har vi inte någon fördel mot dem. Då står allt och faller med vilken form respektive lag uppvisar. Och form, det är något som vi varit ur länge, trots att vi nu vunnit tre raka matcher!

  Det ska dock erkännas att i den senaste matchen, borta mot Bofors, då visade laget grym stabilitet i spelet under tre perioder. Om det sedan innebär att laget hittat någon form av form(!) är svårt att spekulera uti. Förhoppningsvis innebär tre raka segrar att laget känner en större tilltro till sina egna förmågor. Bara det kan innebära skillnad mellan vinst och förlust i mötet mot Rögle!


Leksand
Leksand-Almtuna 2p
- Ett formstarkt Almtuna kommer sälja sig dyrt. Snor minst en pinne i denna match!
Karlskoga-Leksand 3p
- Bofors kommer inte klara publiktrycket, förväntningarna, och falla igenom totalt. Enkel bortaseger.
Leksand-Troja 1p
- Här hissas varningsflagg. Troja kan vara borta från playoff och därmed spela avslappnat. Kunde de vinna mot Örebro med klara 5-1 kan de mycket väl sno poäng här!
Leksand-Rögle 0p
- Svårt match för masarna. Rögle vill nu säkra en femteplats inför playoff och kommer ta alla poäng!
Sundsvall-Leksand 0p
- Här finns risk för ett riktigt magplask för masarna! Ett avsågat Sundsvall vill bjuda på en bra match innan de går in i det negativa kvalet. Leksand, som är klara för KS, orkar(vill) inte hålla emot.

Karlskoga
Tingsryd-Karlskoga 0p
- Ledsen Bofors men här kammar ni noll! Tingsryd vill avsluta serien snyggt och spelar utan press.
Karlskoga-Leksand 0p
- Sämst när det gäller! Bofors kommer inte klara av pressen att vinna när det som mest behövs.
Almtuna-Karlskoga 0p
- Almtuna kommer ånga på i varje match. Mot oss var de bättre i två perioder. Kommer ta alla poäng i denna  match. Återigen får Bofors spela med kniven mot strupen och möta ett lag som kan lira avslappnat.
Oskarshamn-Karlskoga 3p
- Här vänder det för Bofors. Oskarshamn har spelat bort sina chanser att nå playoff och sträcker vapen ganska enkelt. 
Karlskoga-Södertälje 3p
- Bofors kommer vinna. Anledningen är enkel. SSK har redan säkrat sin plats till playoff och laddar nu om.

Västerås
VIK-Rögle 0p
- Jämmer och elände. Sviten på tre raka matcher räcker inte till mot ett starkt spelande Rögle. Vi får finna oss i att förlora ännu en viktig match mot skåningarna!
Sundsvall-VIK 3p
- Här är det inget snack. Sundsvallsspöket finns inte längre. Vi går in och kör över medelpadingarna och säkrar tre poäng!
Mora-VIK 1p
- Uj, denna match blir knallhård. Mora kämpar för playoff och kan få värsta flytet. Vi minns ännu med fasa deras vändning senast i ABB Arena. Det kommer vi ha emot oss i denna match. Poäng, nja, kanske!
VIK-Troja 3p
- Har måste det bli poäng men inget är givet. Troja, avhängda från playoff, kan lira avslappnat och "bara ha kul"! Bland det värsta man kan möta. Lag som inte känner press. Förhoppningsvis orkar inte Troja streta emot om vi får ett ledningsmål. 
Örebro-VIK 0p
- Här är det noll som räknas. Hur man nu räknar noll? Men tror inte vi har minsta chans till poäng här. Örebro står med ena benet redo för kvalserien och vill nu visa vad de kan. De kommer komma ut som galna hundar och köra över oss fullständigt!


Sluttabell:
Leksand 98p
Karlskoga 97p
VIK 93p

Så kan det komma att gå om det vill sig illa.....

Jens Bergenström - Oskarshamn 3-2 (str)

1-1 2-2 3-2


Ja så var det med det. Nu får vi inse fakta. Leksand är nu oåtkomliga för oss. Genom sin seger idag mot Oskarshamn, låt vara på straffar, är de nu med största sannolikhet klara för kvalserien. Visserligen möter de nu  närmast ett formstarkt Almtuna och därefter Bofors som jagar en direktplats men saken är nog biff för LIF. Inte är det överraskande att dalkarlarna nu säkrat in plats i "lilla finrummet". Jag trodde tidigt denna säsong att LIF skulle bli att räkna med. Mycket beroende på sin otroligt stabila defensiv. I dagens match var inte Leksand bra men genom att inte släppa in mer än två mål gav de sig själva chansen att vinna. 

Nu ser faktiskt prognosen för oss själva ganska bra ut, hur märkligt det än kan låta! Saken är nämligen den att ett Leksand som spelar utan nervpress kan i fortsättningen bidra till vår egen lycka. Om de spelar skjortan och poängen av Bofors öppnar det upp för oss. Bofors som i nästa omgång tar sig an Tingsryd borta har nu pressen på sig ordentligt. De vet att de MÅSTE vinna mot Tingsryd för att kunna hantera en förlust mot Leksand. Förlorar de mot Tingsryd MÅSTE de vinna mot Leksand!

Inte så illa faktiskt!

Det finns i och för sig en liten, liten, hake med mitt resonemang. Denna hake stavas R-Ö-G-L-E. Vi måste vinna mot dem i nästa omgång, på onsdag, och det blir sannerligen en pärs! 

Ja, ja. Den som lever får se. Vi kan inte mer än vinna våra matcher. Och en sak är klar. Vinner vi ALLA våra återstående matcher - jag då är vi i KS. - As Simpel as that:)



19 februari 2012

Tre vise män!

Peter, Mats och Bobo
Bloggen tar sig friheten att simulera en intervju med tre tränare som på olika sätt utmärkt sig i årets upplaga av Allsvenskan. De tre är Peter Andersson(Örebro), Mats Waltin(Västerås) och Bobo Simensen(Almtuna). Bloggen kommer ställa några frågor till ovan nämnda tränare för att få fram deras personliga åsikter och tankar om sitt eget lag, allsvenskan som serie, och hur de rent allmänt ser på sin roll som tränare.

- Hej! Trevligt att ni ville ställa upp på denna improviserade intervju. Jag har några olika frågeställningar som jag vill ventilera med er. Om jag börjar med dig, Peter, så vill jag veta hur du ser på er säsong så här långt:

- Öh! Jag blir så jädra förbannad när jag tänker på Uffe!
- Vad menar du med det, Peter?
- Öh, nej, jag menar att han ska fan inte döma fler matcher!
- Ursäkta, men nu hänger jag inte med!
- Öh, öh, jag pratar om den där jävla Rådbjär. Fy fan vad han sabbar, för  oss...
- Men Peter, jag vill veta vad du tycker om er säsong så här långt?
- Öh, nej, öh, den där jävla Rådbjär...

- Jaha, tack för det Peter. Jag tror jag förstår ditt budskap. Du är inte nöjd med hur vissa domare dömer. Då vänder jag mig istället till dig, Bobo, och ställer samma fråga. Hur ser du på din säsong med Almtuna innan du fick lämna?

- Öh, nej, vad fan!
- Jo, så kan man säga. Men vad menar du med det?
- Riv hans jävla kontrakt! Riv det för faen!
- Hm, nu är jag inte riktigt med! Vems kontrakt?
- Öh, den där jävla nummer #98. Han är ju livsfarlig!
- Du kanske ska förklara! Pratar du om någon speciell spelare nu?
- Öh, den där jävla Mårtensson i VIK. Han är ju för fan livsfarlig! Riv hans jävla kontrakt!
- Men, Bobo, jag ville veta hur du ser på din insats i Almtuna denna säsong!
- RIV KONTRAKTET!

- Jaha! Tack då så länge Bobo. Då vänder jag mig till den tredje tränaren i denna lilla intervjuserie. Mats, vad säger du om säsongen så här långt?

- Jo, jag ser denna säsong som en naturlig fortsättning på det arbete vi påbörjade förra säsongen. Jag ser det hela som en lång process där alla är lika viktiga, där alla måste bidra, där allas intressen måste tas tillvara, där vi gemensamt, steg för steg, tillsammans, utvecklar våra förmågor. Det kan handla om allt från hur man tejpar sin klubba, vad man äter till frukost, hur vi tilltalar varandra, hur vi möter, och bemöter, motgång och medgång. Allting hänger ihop och ingen detalj får försummas. Jag är nöjd med killarnas fokus, deras ambition, deras gemensamma strävan att alltid försöka bli lite bättre från träning till träning, från match till match. Vi förlorar tillsammans och vi vinner tillsammans. Det är kollektivet som är styrkan även om vi självklart även måste förlita oss på spelarnas individuella kvaliteter...
- Mats!, Mats! 
- ...och jag tycker vi hela tiden rör oss, gemensamt, och individuellt, mot den målsättning som föreningen satt upp. Jag själv är både nöjd, och inte nöjd, med delar av hur vi genomfört säsongen så här långt. Det finns alltid saker man kan slipa på, förbättra, putsa till, och det tycker jag att vi gör, gemensamt, alla tillsammans, killarna speciellt.....
- Mats, MATS!
- Ja?
- Är du nöjd med er säsong så här långt?
- Ja, jag är mycket nöjd med vår säsong, även om jag kunde varit lite mer nöjd, eller mycket mer nöjd, men man får ibland nöja sig med att bara vara nöjd och då är jag rätt nöjd!

- Tack Mats för det uttömmande svaret. Jag tolkar det som att du är rätt nöjd med innevarande säsong! Åter då till dig, Peter. Vad tror du om era chanser i den kommande kvalserien?

- Öh, jag har så jävla svårt att släppa den där Rådbjär och..
- Men Peter! Om du för ett ögonblick släpper domarproblematiken, hur ser du på lagets chanser?
- Öh, DOMARJÄVEL, Han ska FAN inte döma en match till, HATA HATA HATA Rådbjär...

- Oj, tror vi bryter där med Peter. Här, ta en kall dricka och försök att hämta dig lite. Men du då, Bobo, har du någon åsikt om att Almtuna faktisk fått kämpa för nytt kontrakt denna säsong?

- Öh, RIV KONTRAKTET! Den där JÄVLA Mårtensson är ju fan LIVSFARLIG! Jag gillar fysiskt spel, men då ska det vara ÄRLIGT! Man ska tala om innan att man ska tackla så ingen gör illa sig. Jag BLIR SÅ FÖRBANNAD, RIV KONTRAKTET.....

- Jaha, tack då, Bobo! Tycker du ska sätta dig ned med Peter och försöka tagga ned lite. Då vill jag avsluta denna lilla intervju genom att ställa samma fråga till dig, Mats. Vad har du för uppfattning om detta med domare och deras insatser?

- Hm, jo jag menar att Allsvenskan är ingen skitliga, precis. Här vimlar det av folk som försöker göra ett professionellt arbete. Både inom föreningar, bland tränare och inte minst bland spelare. Alla försöker förbereda sig och göra ett så bra jobb som möjligt då man tar allt på allvar. Det är därför otroligt viktigt att domarkåren tar sig an sin uppgift att döma våra matcher på samma premisser. Även de måste i varje ögonblick uppträda så professionellt som det bara är möjligt. Jag anser att här har hockeyligan ett stort ansvar att tillse så domarna får stöd och hjälp att utbilda sig till en nivå som motsvarar det som vi kan förvänta oss. Vi är alla betjänta av att domarna verkligen håller en hög nivå. Men själv är jag rätt nöjd med de domarinsatser som varit denna säsong. Ja, kanske inte riktigt nöjd, men oftast mer nöjd än missnöjd, kan jag säga. Det är nog endast i en match som nivån varit klandervärd från domarens sida men då vi själva drog fördel av hans dömande så får man nog säga att jag är rätt nöjd, i alla fall, eller inte speciellt missnöjd...

- Mats, tack för det. Och med det avslutar Bloggen denna simulerade intervju och hoppas att den gett läsaren en insikt i tränarnas olika sätt att hantera press, domare och kylda drycker...















Dagens säkraste...



Kan det bli annat än seger för Malmö i dagens match? Kan inte tro det. Örebro kommer åkandes ned med hela halva laget borta pga av mystiska omständigheter. Det ryktas om att Conny Strömberg får hoppa in och spela back(!) i dagens match. Kanske Peter Andersson tvingas in på isen. I boxplay. Skulle se ut det.

Nåja, är övertygad om att Örebros fortsatta uppladdning inför KS fortsätter i samma hjulspår. Det gäller tydligen att förlora så mycket som möjligt för att invagga sina kommande motståndare i någon form av falsk säkerhet. Sedan blixtra till och ta på sig värsta formtoppen. En ganska smart strategi kan man tycka.

Tror dock Malmö får slita rejält även om Örebro kommer med stort manfall i truppen. Ska man tippa så lutar det åt en uddamålsseger för Malmö. Låt oss säga 4-3. Det låter vettigt....

Uppdaterad:
Se där! Malmö vann med uddamålet, 2 - 1. Klasen blev matchvinnare med två mål. Båda i powerplay.
"- 38 sekunder in i förlängningen satte Klasen 2-1 och punkterade matchen, assisterad av Tim Heed och Dragan Umicevic" (länk)
Intrycket av Malmö kvarstår även efter denna match. I spelet fem mot fem är de rätt mediokra. Däremot är de duktiga i powerplay. Där har de rejäl spets. 

18 februari 2012

Att ha och att behålla och få mer..

Hockeyligan - Mike Helber
"Hockey­ligan funderar på att införa en kudde/fallskärm och eventuellt dela liga­bidraget mellan det lag som går upp och det lag som åker ur elitserien"

Så kan kan man läsa i Aftonbladet.

- Märkligt att detta förslag dyker upp just nu! Kan det bero på, möjligtvis, att Djurgården och Linköping är inblandade, eller rättare sagt, känner sig hotade? Räcker det inte med att inget lag åker ur ES direkt? Har de inte förstått att alla lag i ES har "en sista chans" genom spel i kvalserien? Räcker inte det? 

"I Linköping pekar man på att klubben är arbetsgivare åt många människor samt har investerat i fastigheter som kräver stora event"

- Jaha! Om man nu har ansvar, enligt ovan, vore det inte då på sin plats att man använder 52 omgångar till att undvika en eventuell nedflyttning. Trots allt har Linköping fått 26 miljoner denna säsong(också) för att skapa en trupp och därmed undvika att bli degraderade!

Det har blivit en förändring för hur en elitserieklubb är uppbyggd. Skulle vi åka ur hamnar vi i ett stort dilemma, säger klubbdirektören Mike Helber"

- Ja, vad ska man säga? Klart som fan att det blir ett dilemma. Men komma och grina om det nu. Förra säsongen när MODO och SSK fick spela kvalserien höll minsann Mike Helber käften! Men det är klart. Nu när det gungar under hans egna fötter....

-Pinsamt, sa Bill!


BIK Karlskoga - Västerås 1-4

Gillar deras nya logga - faktiskt!




Tack för kaffet. Kom själv in sent i matchen och missade första perioden. Men från andra satt jag klistrad framför datorn och följde matchen genom VIA-play. Fungerade utmärkt. Visst lagg kunde jag konstatera men inte så att det störde. Bra så.

Matchen då?
Med en domare som Ulf Rådbjär på isen kan man inte riktigt veta vad som ska hända. Han har ju sedan tidigare lyckats profilera sig lite väl mycket i de matcher han dömt. Idag var han dock så bra man kan förvänta sig. Anser att båda lagen blev precis lika behandlade, eller bedömda, av den gode Rådbjär. Det är faktiskt, tror jag, första gången som jag ger ett omdöme till en domare efter match - någonsin - på denna blogg! 

Tillbaka till matchen....

Andra perioden:
Såg som sagt från andra perioden och det spel som Gulsvart visade upp i inledningen av denna period gladde verkligen. Rejält och utan krusiduller tog man sig fram till avslut efter avslut mot Belissimo i Borforskassen. Trycket från vår sida var så pass hårt att Sam Hallam tvingades ta en timeout efter cirka fem minuter. Men det hjälpte föga. Vi fortsatte att sätta press på Bofors och skapade många fina chanser. Nu stannade målproduktionen vid två mål, gjorda av #17 Jonte Berg och #58 Jonas Emmerdahl. Genom det gick vi fram till rättvisa 3-1. Sanningen är dock att vi kunde har gjort några mål till om Fru Fortuna varit med oss. Bland annat hade #10 Stefan Andersson ett kanonläge som Belissimo avvärjde med en fantomräddning.

Det mest imponerande i denna period var faktiskt inte vår offensiv utan hur vi lyckades avvärja alla Bofors intentioner till organiserat anfallsspel. Stort. De lyckades inte ens slå hål på oss trots en möjlighet i spel 5 mot 3. Starkt!

Tredje perioden:
Det var med lite olust man väntade in den tredje och sista perioden. I minnet fanns den kusliga vändning Bofors gjorde mot oss senast i Nobelhallen. Då hade vi "säkra" 3-1 med mindre än sex minuter kvar att spela men det räckte inte den gången. På mindre än tre minuter krutade Bofors då in tre mål och vände matchen till egen fördel. Skulle samma sak kunna hända även denna gång? 

Man såg genast från nedsläpp att Gulsvart inte tänkte bjuda ens på lillfingret denna gång. Gulsvart försökte hela tiden till att lägga puckar djupt, backa av, och täcka upp hemåt. Otroligt stabilt. Bofors försökte, försökte, och försökte men lyckades bara en gång vända spelet mot oss och skapa en halvchans. I allt övrigt ägde vi sista perioden över hela isen. När sedan #82 Marcus Söderkvist, en aning turligt, kunde hänga in 4 - 1 kände jag mig riktigt säker på seger.

Totalt sett en imponerande insats av Gulsvart. Bofors hade första tio minuterna i denna match men trots ett tidigt ledningsmål, samt spel i fem mot tre, kunde de inte ta kommandot i denna match. Nerver? Vem vet. Anspänning? Troligen.

Det som gör mig förbryllad är att laget kan visa upp två så olika ansikten i sitt sätt att spela. Idag var det ett fungerande kollektiv på isen som gjorde det mesta rätt. En perfekt balans i spelet där man gjorde rätt avvägningar hela tiden. När man sattes under press valde man enkla lösningar. När det fanns möjlighet gick man hårt framåt. Men aldrig huvudlöst. Hela tiden med balans. Alltid med täckning bakåt. 

Den stora frågan blir självklart varför laget inte kan bjuda sin trogna(!) hemmapublik på samma spel? Nu väntar en ny nyckelmatch på onsdag. Alltid svårspelade Rögle står för motståndet. Den matchen betyder väldigt mycket. Inte bara för poängen och chans till en direktplats. Det gäller även att markera vilket lag som är starkast då vi sannolikt kommer mötas i playoff inom kort. Det blir med andra ord en perfekt möjlighet för Waltins mannar att bjuda hemmapubliken på en riktigt bra match. Det tycker jag vi gjort oss förtjänta av nu...

Bofors då?
- Jag tror fortfarande de har tillräckligt med krut kvar för att klara en direktplats till KS. Men de har inget lätt matchprogram. De möter i nästa omgång ett Tingsryd som  sannolikt säkrat sitt kontrakt och kan spela "bara för att det är kul". Ingen rolig motståndare när de själva kommer känna en enorm press..

För övrigt tror jag Örebro kommer fortsätta att förlora....