30 april 2011

Sommar, sol och Ishockey-VM!


Som ni säkert redan lagt märke till har Bloggen gått ned på sparlåga. Det finns naturliga förklaringar till det. En förklaring är att det är inte mycket is kvar nu - typ! En annan att det är osedvanligt varmt och gott utomhus. Sommaren har nämligen kommit åter med värme och löften och en ljusare tid. Ja jag vet. Det är fortfarande april och än kan det komma snö. Men så tänker inte denna Blogg utan tar sig istället friheten att utropa att Sommaren faktiskt är här. Om inte annat bevisar antalet fästingar som hänger sig fast på mina hundar detta påstående.

Som bekant har det kommit och gått spelare ur den gulsvarta truppen i en rätt stor omfattningen sedan den sista matchen i förkvalsserien. Troligen kommer fler spelare få lämna truppen innan laget står rustat för en ny säsong. Självklart kommer det även ansluta en, eller flera, spelare innan höstens första nedsläpp.

Denna Blogg väljer därför att inte kommentera den spelartrupp som vi just nu förfogar över. Det är först när alla kort lagts på bordet, alla spelare anslutit, truppen blivit fulltalig, som man kan sia om eventuella sportsliga framgångar. Dock kan man glädja sig över att några viktiga kuggar, som Fredrik Johansson och Peter Öberg, valt att fortsätta i klubben. Speciellt den sistnämnde visade under slutdelen av säsongen att det finns väldigt mycket ishockey att plocka fram bara kroppen får vara hel.

För övrigt konstaterar Bloggen att det är sommar och - Ishockey-VM! Allt är med andra ord som vanligt. Visserligen har sändningen bytt kanal men vi får åter bekanta oss med Håkan "på något vänster" Södergren. Och det känns tryggt på något sätt. Med Håkan vet man vad man får. Inga överraskning där inte. 

Men allvarligt talat. Premiär mot - Norge! Hur hett känns det?











21 april 2011

Varken ut eller in...

Sannerligen säger jag eder alla att inte blir man klok på någonting nu för tiden! Inför förra säsongen pratades det vitt och brett och att "nu skulle det satsas på kontinuitet". Detta i form av ett nytt tränarpar vid namn Mats Waltin och Bert Robertsson. Första säsongen tillsammans skulle bli ett "prövorår" för att sätta ett nytt spelsystem på kartan. Nästa säsong skulle detta arbeta bära frukt. Så var det sagt men så blir det inte alls.

Spelarflykten har varit stor, nytillskotten förre, samt både fystränaren och andretränaren har lämnat skeppet för andra mer lukrativa(!) uppdrag.  Kvar står nu en tredjedel av tränartrojkan(Waltin) och ska bygga vidare på den plattform som redan lagts. En plattform som tog väldigt lång tid att stabilisera föregående säsong. Närmare bestämt tog det nästan hela grundserien innan laget hittade rytmen och harmonin i spelet. Faktum är att det var först när vi fick in några "panikvärvningar" i form av två Slovaker som spelet äntligen började bära frukt.

De avslutande matcherna i grundserien samt spelet i förkvalsserien visade stundtals att det fanns något att bygga vidare på. Men det var då det och nu är det nu. Nu har flera av de spelare som faktiskt bar laget, den senare delen av säsongen, inte längre med oss! Man får lite känslan av att Gulsvart tenderar till att gå två steg fram, och tre steg bakåt, för varje säsong. Lite Ebberöds bank över det hela. Sportchefen letar febrilt efter spelare som ska passa galoscher, spelsystem och plånbok. I allra bästa fall passar även spelaren/na in i gruppen. Men det är inget som är säkert. 

Man kan lugnt säga att föreningens surt förvärvade intäckter dräneras i en rasande fart utan att för den skull ge tillbaka några större sportsliga framgångar. Nu kanske vän av ordning säger att "vi gick ju till förkvalsserien" som om det skulle vara ett tecken på framgång. Sanningen, i min bok, är att Västerås ska gå till kvalserien, varje år, för att vara trovärdiga i sin satsning. Allt annat är bara trams. I alla fall i min värld. 

Personligen tycker jag det mesta verkar rätt dyster just nu i mitt kära lag. Visst, vi har värvat några intressanta spelare, men för den skull kan man inte blunda inför faktum. Ett nog så viktigt faktum dessutom. Vilka ska leda detta lag? Vilka ledare ska ro skutan i land? Visste spelarna som skrev på nya kontrakt att föreningen skulle tappa två av tre tränare? 

Just nu, i skrivande stund, känns det som om Gulsvart vinglar runt på ett guppigt hav. Skeppet är fyllt med ivriga(!) matroser som är beredda att hala seglet eller skota masten. Det är lovvärt. Men en lyckad seglats ställer även krav på att någon tar ut bäringen, kursen, och tydligt talar om vart resan ska bära! Vem blir Kapten på denna båt som med fast hand och barsk röst får alla matroser att arbeta mot samma resmål? Det räcker dock inte med en Kapten allena. Det behövs även en och annan styrman som kan bidra med order och kontraorder när havet blåser upp...

Men den som lever får se, bollen är rund, det sista som överger en supporter är hoppet, solen går upp i även morgon, klockarna stannar inte, det kan bli stolpe in,  det gäller att inte sälja smöret innan pengarna tagit slut, etc etc...









14 april 2011

Färjestad, valpar och vår....

Så är våren äntligen här på fullt allvar. Äntligen tog den otroligt tråkiga(!) matchserien mellan Färjestad och Skellefteå slut. Det ena laget kunde men det andra laget ville - inte. Skellefteå AIK brände tydligen för mycket energi mötena mot Luleå. Mott FBK har de sett närmast löjligt bleka ut. Det blev helt enkelt aldrig någon riktig kamp mellan lagen. Personligen hade jag oerhört svårt att motivera mig att se "eländet" på TV. Matcher med givna utgångar, eller givna slutsegrare, är föga spännande att följa.

- För övrigt tycker jag Boork känns så trött så trött!


När det gäller vårt eget lagbygge tycker jag det mest känns - tomt! Vi tappar spelare i en strid ström och hoppfulla fans försöker självklart hitta något positivt i alla tappade spelare. Det som oroar mig mest just nu är två saker. 

1. Hur ska Mats Waltin kunna skapa någon form av kontinuitet om mer än halva laget försvinner till kommande säsong?
2. Vilka målvakter kommer vi kunna ställa på isen till premiären?

- Två knäckfrågor enligt mig.

Dessutom funderar jag lite över varför så många spelare lockas bort från laget? Speciellt när de hoppar i sidled - inte uppåt - i sina karriärer! De byter bara till andra allsvenska klubbar. Det är lite oroväckande i min lilla värld.

För övrigt har vi ett gäng valpar just nu. Någon som känner ett våldsamt behov av att gå ut många gånger per dygn? Bara att höra av sig :)






9 april 2011

SSK - Sperrle - Tobias

Så var vi där igen! Åter får vi kampas med anrika SSK i allsvenskan. Tänk så det kan bli. Undrar om Poppe orkar fortsätta en säsong till. Var det inte snack om det tidigare under säsongen när SSK hade lite flyt i spelet. Vill minnas de hade nio raka matcher där de plockade poäng och var på väg mot en säker plats i tabellen. Då pratade man glatt om att det skulle satsas på kontunitet och att Poppe var mannen för laget och framtiden. Undrar jag om de tycker så fortfarande i SSK? Men å andra sidan ska man inte lasta Poppe allt för mycket för SSK:s tillbakagång. Trots allt är det spelaren på isen som måste göra jobbet. Varje match. Och har man dessutom en tämligen profillös trupp så är det inte så jädrans enkelt att klara biffen.

Men visst är det märkligt att SSK ständigt hamnar i kvalserien, år efter år, och aldrig tycks komma upp ur bottenträsket! Jag unnar faktiskt en sådan anrik förening lite framgång som omväxling. Speciellt när Poppe är involverad...

Modo, däremot, kan se an framtiden med visst hopp. Det var nog en nyttig resa laget gjorde denna säsong. En tydlig indikation på att det inte går att bygga lag på "namn". Det är inte storleken på lönekuveret som avgör tabellplaceringen. Trots Modo:s värvningar av en handfull riktigt bra spelare under januari lyfte aldrig laget till någon högre nivå. Nu vet alla inblandade i den klubben att endast hårt arbete, i varje match, av varje spelare, är den enda framkomliga vägen. Nu gäller det bara för Modo att hitta spelare som är villiga till denna uppoffring..

Spelarflykt
Tobias Forsberg till Leksand! Det var en rejäl överraskning måste jag säga. En mycket annorlunda värvning av dalaklubben. Tobias är en spelare som man lätt tar till sig som supporter. En spelare som i varje byte försöker göra sitt jobb till hundra procent. En riktig gnuggare med en del tekniska kvaliteter. Tyvärr låste sig det mesta för honom denna säsong. Det hände inte mycket när han hade pucken. Lite sorgligt att se. Med tanke på att han faktiskt gjorde en rätt svag säsong är övergången till LIF än mer förvånande. Men det är bara att önska Tobias lycka till....


Målvakterna
Tydligen är det långt ifrån klart hur det blir med vårat målvaktspar till nästa säsong. För mig finns det bara en sak som gäller: - Se för hundan till att behålla Sperrle! Där har vi en målvakt som, med rätt uppbackning från föreningen, kan bli den grundbult som alla lag behöver. En riktigt stabil sista utpost.  Sperrle visade under den gångna säsongen att han inte bara kan briljera - han var även överraskande jämn i sitt spel.

Visst är även Johan Gustafsson en duktig målvakt men han är ännu under fasen utveckling. Man vet aldrig riktigt vart det tar vägen med hans spel kommande säsong. Minns att han började strålande, kom hem från JVM, och var sig inte alls lik. Faktum är att han i många matcher under vårsäsongen såg väldigt "valpig" och osäker ut i kassen. Det är ganska typiskt för en ung lovande målvakt på väg upp i sin karriär.

Det allra bästa, ur min enkla horisont, vore att ge Sperrle förstaspaden från start. Inget prut, inget tjafs. Då kommer sannolikt Sperrle växa till den målvakt som vi verkligen behöver för att ta ännu ett steg på vägen mot en hägrande ES-plats.

Frågan är bara om JG accepterar en sådan utveckling? Vad säger hans agent? Det är knepigt att lova målvakter speltid. Alla målvakter vill stå varje match för att få trygghet i sitt spel. Ingen vill vara båsöppnare.

- Snart är det dags för en ny säsong för - inlines!




3 april 2011

Vårkänslor

Ja faktiskt börjar det kännas så! Det spirar lite lagom konspiratoriskt i skogen där man tar sin a hundpromenader. För någon vecka sedan var det full fart i ABB Arena och nu går man bland knopp och blom i vår Herres Arena. För övrigt kan bloggen rapportera vårens första fästing. Den satt snyggt parkerad bakom vänster öra på katten.  Se där en liten ut-vik-ning en söndagsmorgon. 

Nåväl. Spelet med puck och klubba är fortsatt ganska spännande på olika nivåer. Två kvalserier och spelet om SM-bucklan. Och i slutet av maj(!) är det som vanligt Hockey-VM. Hur ska det då gå?


Färjestad - Skellefteå
Där har vi årets kombattanter som gör upp om de ädlaste valörerna på medaljen. Självklart håller jag här på Skellefteå AIK. Tycker de har ett spännande lag. En trevlig blandning mellan gammal och ung, fart och finess, och längst bak står Andreas Hadelöv. Ett vinnande koncept enligt mig.  


Rögle, Modo, SSK, och Växjö
Fyra lag som gör upp om två platser till nästa års ES. Tänka sig att Rögle är med i racet - igen! Ärligt talat tycker jag inte de har en trupp för att nå så långt. Är riktigt överraskad av att de är med i matchen. Så bra är de inte att de ska klara av ett nytt avancemang till ES.

 
Växjö sitter i förarsätet just nu. Har sett dem spela två matcher i årets KS. De spelar smart. Det måste man ge Janne Karlsson kredit för. Han vet exakt vad som krävs i varje match. Snyggt jobbat. Däremot kan man fundera över SSK:s genomklappning. Det finns säkert förklaringar till det. Men märkligt är det.


Örebro sprattlade till senast och vann mot SSK. Idag har de chansen att sätta en käpp i hjulet för Växjö. Undra om de har motivationen till det? Jag tror inte det. Men det vore lite roligt om Örebro vinner och skapar än mer dramatik i denna serie...

Kvalet till Allsvenskan
Troja går som tåget och Tingsryd går inte alls. Här ser det ut som om Karlskrona och Huddinge erbjuds en chans att haka på i striden om andraplatsen efter suveräna Troja. Vad kan man säga om TAIF? Pinsamt är ordet! Med den truppen ska man inte ha några problem att behålla sin plats i AS.