31 december 2010

Gott Nytt År!

...tillönskar jag alla supportrar som stöttar sitt lag i vått och torrt. Vad vore lagidrott utan hängivna supportrar?

Vill passa på att skicka ett stort tack till:
- Mikael Norén som på ett outtröttligt och  hängivet sätt ständigt fortsätter att leverera läsvärda alster på Gurkburken.
- VIK:s klack som vid varje hemmamatch försöker skapa en trevlig atmosfär och oförtrutet stöttar sitt lag - i med och motgång!
skribenter på Gurkburkens forum som  alltid lyckas hålla en bra nivå på sina inlägg samt visar stor respekt för andras åsikter!
- besökande på denna blogg som levererar tänkvärda och intressanta kommentarer!
- Samuel Bargabriel som på ett mycket informativt och engagerat sätt levererat direktrapporter från höstens bortamatcher. Trots många motgångar på isen har han ständigt stått upp och försvarat de gulsvarta färgerna när många av oss andra stundtals tappat den rätta tron!



Särskilt omnämnande till:
- Bloggaren Black Boris som på ett oefterhärmligt sätt beskriver sin kärlek till sitt AIK. Utan hat, utan pekpinnar, utan inskränkthet, endast med en enorm passion och stor kärlek till sitt lag och lagspelet Ishockey!

- Bloggaren Jämtleksing som ständigt levererar fyndiga, underfundiga, tänkvärda, underhållande och passionerade tankar och åsikter om sitt älskade Leksand.



29 december 2010

Tingsryd - Västerås 5-3

Detta liknade - apa - ta mig fan!

Och nästa match spelas borta mot Sundsvall. Ett lag som vi inte besegrat på bortaplan sedan Finska vinterkriget - typ.


Efter att ha tagit del av olika matchrapporter från gårdagens debacle bort mot TAIF kan man dra vissa slutsatser:
- Gulsvart var inte på tårna
- Gulsvart var inte heta
- Gulsvart hade inte "rätt inställning"

- Tingsryd vad "hetare än oss"

Det låter lite oroväckande. Visst kan man av matchbilder se några spelare som såg mer än lovligt sävliga ut i sitt agerande, men, det är inte huvudproblemet som jag uppfattar det. Det stora problemet är att inte LAGET går in till match med inställningen att göra sitt jobb. Det är inte bra. Inte bra alls!

Och hur kan det bli så? Hur kan ett lag som precis radat upp tre raka segrar, mot tuffare motstånd, helt plötsligt bara "tappa allt". Borde inte dessa segrar borgat för en trygghet och harmoni i truppen för fortsatta framgångar?

Plötsligt får man tillbaka den fadda smaken av smällarna mot Altmuna. Lite av samma syndrom. Även där gick vi in till match med seger i bagaget. Men platt och intet det blev. Pannkaka - typ!

Jag måste erkänna min totala brist på förståelse inför dessa ständiga magplask. Visst är det tillåtet att förlora matcher. Självklart. Men inte pga att laget saknar rätt inställning till sin uppgift. Vem rår då för detta? Spelarna? Ledarna? Tränarna?

Mitt enkla svar är att ALLA är medskyldiga. INGEN går fri från ansvar. ALLA måste gör sitt. Hur är det man säger: "Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk"

Nu förväntar jag mig ett LAG, ett taggat lag, som går ut på isen mot Sundsvall och visar för oss alla att det hela var en "tillfällighet". Något som inte kommer upprepas. Jag vill se ett Gulsvart som ger svar på tal.



Krossa Sundsvall....

28 december 2010

Västerås - Bofors 6-2

Vadå, jag bitter! Inte då. Inte idag. Idag är jag nöjd och glader. Vad trevligt med en vinst - igen! Nu har vi radat upp tre raka vinster. Kors i taket. En till synes omöjlig mental spärr äro bruten. Även vi kan vinna flera matcher i rad. Mumsigt minsann. Mer sån´t.

Få se nu:
Västerås - Mora 3 - 2
Oskarshamn - Västerås 1 - 2
Västerås - Bofors 6 - 2
Poäng: 9/9

En vinstrad vi inte behöver skämmas för. Inte det minsta. Att vi dessutom vinner mot de lag som jagar bakom oss är på något sätt dubbel lycka. Genom detta skapar vi än mer andrum för oss själva. Perfekt! Det enda som fortfarande "stör" en aning är våra dubbla förluster mot Almtuna. Ja, jag erkänner, utan omsvep, att jag fortfarande är en aning bitter över dessa förluster. Men, vad sjutton. Låt oss se vad Almtuna presterat efter det:

Tingsryd - Almtuna 3 - 0
Almtuna - Bofors 3 - 1
Sundsvall - Altmuna 5-6 (straffar)
Poäng: 5/9

Se så där ja! Vi har dragit ifrån med fyra poäng. Inte illa pinkat av Waltins mannar. Detta är en vetskap som fungerar som balsam för de förluster vi drabbades av mot AIS! Ska man räcka ut tungan, peka lång näsa, mot AIS nu och säga att "där fick ni"? Ja, jag gör det. Med en stor portion skadeglädje...

Vad kan man då säga om matchen mot Bofors? Det vete katten! I mina ögon gjorde vi i vanlig ordning en halvskaplig insats sett över tre perioder. Skillnaden mot tidigare matcher i ABB Arena denna säsong var att puckarna trillade in på ett behagligt sätt i motståndarmålet. Trots att Gulsvart inte kom ut "taggade" och tog tag i matchen så fick vi matchen ändå - på något sätt. Nyckeln var nog första målet. En soloprestation av T. Forsberg där han fick se sitt skott slinka in vid bortre stolpen. Precis när Bofors legat på i pp för att ta ledningen. Snacka om psykologiskt!

Dock anser jag att matchens behållning var förarbetet till 2 - 0 av Andreas Lindh. Det var makalöst bra. Gav närapå gåshud! Först dumpade han pucken in i anfallszon, jagade själv efter, inväntade Boforsbacken som han elegant tacklade bort, vände upp och vallade snyggt pucken via sargen till K. Olsson på blålinjen som la in pucken mot mål. På returen kunde sedan T.Forsberg raka in pucken i mål.

Som god tvåa, i prestation, kommer R.Nilsson´s skottpassning fram till T.Forsberg som bara hade att raka in pucken i tomt mål fram till 4 - 0. Det var ren och skär hockeyporr...

Till sist måste man hylla Damien Fleury som visade hur en sniper ska agera. Vid hans 3 - 0, i powerplay, såg man tydligt att "puckenjäveln ska bara  in i mål". Enkelt tog han sig fram till skottposition och hängde in pucken i bortre gaveln. Stort!

Bofors då? Tja, de var inte alls så rappa och heta som man hade förväntat sig. Troligen fick de lite dåliga vibbar av att vi kunde gå upp till 2 - 0 utan att egentligen spela speciellt bra. Stundtals under matchen lyckades de sätta lite press i vår zon men de hade fasligt svårt att få till några vettiga avslut. Det spel de visade upp i denna match kommer inte räcka för att knipa en playoffplats...

Till sist:
- Vad härligt att T. Forsberg äntligen fick lite flyt med sina avslut. Nu väntar vi på K. Olsson...

26 december 2010

Bofors - igen..

Speedy Gonzales

Match igen på måndag. Underbart! Bofors kommer på besök. Kan misstänka att en och annan Närking sitter och hoppas på Gulsvart seger. De vill inte gärna se att Bofors fortsätter på vinnarspåret efter vinsten mot Örebro i senaste derbyt. Ett derby som fortfarande skördar en del kommentarer. Det sved rejält i skinnet på Närkingarna när de åter fick sträcka vapen i ett derby. Två gånger om har de nu förlorat mot både Bofors och oss. De kan alltid trösta sig med att de ligger tvåa i tabellen - än så länge!

Vad har då Speedy Gonzales med detta att göra?

Jo, så här tänkte jag. Vi kan alla vara ense om att Gulsvart gjort en anständig höstsäsong trots att spelet både hackat och gått på styltor stundtals. I sanning är det rent av obegripligt att vi ligger så bra till med tanke på vårt nästan obefintliga anfallsspel! Det är där Speedy kommer in i bilden.

Vårt problem har varit, enligt mitt förmenande, att det har gått för fort! När man väl ställt om till anfall har det ofta stressats iväg med en jädra fart men utan riktig tanke. Passningar har inte suttit på bladet, om man säger så, utan ofta kommit lite bakom, i knähöjd, för långt fram, i fel ögonblick, eller inte alls. Man har passat när man borde skjutit och skjutit när man borde passat. Helt enkelt väldigt otajmat. Massor av tillfällen att göra mål har därmed runnit ut i sanden.

- Jag inbillar mig att någon i varje kedja måste våga hålla i pucken en aning, låta andra spelare komma i läge, innan de själva passar eller går på avslut.

Men det är bara vad jag tycker!

Som tur är kan vi även i fortsättningen förlita oss på att vår defensiv samt vårt målvaktsspel kommer ge oss chansen att vinna vilka matcher som helst under vårsäsongen. Men. Visst vore det trevligt om vi redan i matchen mot Bofors får se att mer konstruktivt anfallsspel...

Vi vinner - så enkelt är det..



23 december 2010

Bloggen delar ut lite klappar...



Till vår eminente tränare Mats Waltin överlämnar jag med varm hand denna klapp. Läs och begrunda. Om inget annat hjälper får han ta lärdom av den Engelske befälhavarens förmåga att vända ett stort hot till sin egen fördel enligt nedstående exempel:
Soldaten:
- Major, vi är helt omringade av fienden!
Majoren:
- Lysande, då kan vi anfalla åt alla håll!
**God Jul Mats!** <-- Klicka för julklapp!




Denna lilla klapp tillägnar jag alla Boforssupportrar som med största sannolikhet kommer känna en viss tomhet efter matchen i ABB Arena den 27/12. Den finns i tre olika smaker: Masonit, Bäver och 95 Oktan. Den kan säkert skänka en del tröst...
**God Jul alla Bävrar, f´låt, Boforsare!** <-- Klicka för julklapp!


Örebro har gjort en strålande säsong men nu vänder det. Under våren kommer många andra lag få upp ångan ordentligt och därmed är det slut på enkla poäng för Kexen. Deras topplacering i tabellen kommer hotas inom kort och vad kan man bättre behöva för present än denna då det börjar gå utför?
** God Jul alla Örebroare! ** <-- Klicka för julklapp!

21 december 2010

Bofors #4


 Lagom är bäst...


Vintern griper oss än mer denna dag - banne mig! Behöver det bli kallare än så här - typ. Måste allt vara så överdrivet och överdådigt. Varför  inte så typiskt Svenskt och lagom istället. Jag gillar lagom på något sätt. Bara för att det är just så - lagom! Bofors, tex, är lagom knepiga att spela mot. Deras supportrar ger intryck av att vara lagom allmänbildade. Deras tränare är lagom rutinerad. De kommer från en lagom stor stad. Boforsare tycker inte speciellt bra om andra lag - de tycker på sin höjd lagom bra om de måste tycka. Annars är de mest nöjda med sig själva då de anser sig vara - just det - precis lagom.

Den 27 december bär det av. Då kommer Karlskogas stolthet på besök. Sett som en attraktion mellan julskinka och nyårssmällare är det besöket precis lagom. Precis  lagom vad man orkar med. De allra flesta av oss är säkerligen lagom dästa och upplåsta efter den intagna julmaten. För det gör vi alla under julen. Äter just så där lagom.

Sannolikt skulle vi inte orka med några större äventyr i ABB Arena den 27:e med tanke på detta. Då blir denna match precis lagom. Att vinna mot Bofors och ta tre poäng - ja- det måste vara den ultimata definitionen av begreppet - lagom!

Välkomna Bofors!

Bofors nästa #3


Denna lilla video tillägnar jag alla Boforsare:




Vad vore Sverige utan landets alla bönder?




19 december 2010

Bofors nästa #2


..glas är vackert men ack så ömtåligt!

Idag skriver vi den 19 december. Den tredje advent. Ännu ett ljus ska tändas för att skingra mörkret som omger oss i denna tid. Meteorologerna förutspår vargavinter. Mer snö ska falla. Mycket snö. Rent av väldigt mycket snö. Alla minns vi förra årets vinter. En vinter som höll oss i sitt vita, och kalla, grepp i månader. Då trodde man det var över för detta decennium eller rent av för detta sekel. Inte kunde vi få ännu en snörik och kall vinter i dessa tider av global uppvärming och skenande växthuseffekt? Men visst kan vi få det - tydligen. Vem ska man lita på? Vem vet vad som väntar - i framtiden?

Det enda jag vet är att det snart randas juletider. Då ska klappar delas ut. Precis som den 27 december då Bofors kommer på besök till ABB Arena. Troligen har de med sig en hel säck med "hårda klappar" som de frikostigt kommer att dela med sig av på isen. Frågan är bara om Gulsvart har något att erbjuda tillbaka. Det vet man inte riktigt. Normalt svarar man upp då man får gåvor. Man ger något tillbaka. Kanske Gulsvart kan ladda upp med en låda smällkarameller! Det vore trevligt.

För övrigt tycker jag det är märkligt att Boforsare tar så illa vid sig för att man driver lite med dem. Förstår de inte ironi? Kanske inte. Jag får i fortsättningen vara lite tydligare med vad jag menar- typ.

Conny Strömberg
- är en fantastisk lirare. Det håller nog alla med om. Men om han varit boxare skulle man fråga sig om han inte har glaskäke. Conny är inte bara en fenomenal poänggörare han är även en riktig "Rydmarkare". Ja, vi Västeråsare minns alla vår Daniel Rydmark som var en mycket talangfull hockeyspelare men även en "påse full med skit". Fanns det, eller finns det idag, någon spelare som är så full av skitsnack som just vår Rydmark var? Kanske C. Strömberg kan axla den manteln. Många minns säkert D. Rydmarks trashtalk mot P.Forsberg i finalspelet mellan Modo och MIF. I varenda byte var Rydmark framme och snackade med den unge Forsberg. Försökte få honom ur balans. Somliga ville kalla Rydmark för en riktig "gris". Men han var nyttig, och älskad, i det lag han spelade.

Conny Strömberg får nog även i fortsättningen räkna med att en och annan vill trycka till honom....

Krossa Bofors!

18 december 2010

Mer Bofors

– Du är så jävla dum i huvudet, Fahlander! vrålade Wiklund...

Ett, av många efterspel, från matchen mellan Bofors och Örebro var handgemänget(!) mellan Herr Fahlander och en skadad Boforspelare på läktaren. Fy för Fahlander som står upp för sin föreningen när han blir hånad.

Sensmoral: Allt som Bofors gör är rätt - allt som Örebro gör är fel!

Till sist ett litet citat från ett inlägg på Bofors forum:
"Vilken fantastisk match det var igår! Den hade allt man kan önska...och lite till. Vi vinner komfortabelt, spelar bra och stabilt i ledning. Berglund sänkte Conny. Och Sjödell fick smaka på Daggens nävar ;)

Kommentar:
-Vi har inte alla samma syn på vad som bör ingå i en bra hockeymatch!

Karlskoga


Varning för Bofors


Höstsäsongen 2010 är snart färdigspelad. En match återstår innan vi kan summera. Bofors hemma. Den matchen kunde vi lika gärna varit förutan. Risken är stor att den kommer urarta - på något sätt. Antingen på läktaren eller på isen. Bofors har nämligen återgått till den spelstil som tidigare gällde - grishockeyn!

Inför senaste mötet med Örebro gjorde spelare i Bofors uttalanden om att de skulle "köra över" spelare i Örebro. Supportrar talade om "payback-time" för någon oförätt som inträffat vid ett tidigare möte. Rena rama talibanmentaliteten! Och vad hände i matchen? Örebros fixstjärna och största poängsamlare, Conny Strömberg, fick sig en tjuvsmäll och tvingades avbryta matchen. Boforsspelaren, som delade ut smällen, deklarerade självklart att "det inte var meningen" och att "det var olyckligt". Att det sedan var samme spelare som tidigare gått ut i lokaltidningen och sagt att man "skulle köra över" hade tydligen inget samband! - Nehej, tror jag det!

Tråkigt nog för oss är V. Mårtensson avstängd till matchen mot Bofors. Vilken, eller vilka, spelare i laget ska nu klara av att stå upp mot detta hot? Kan vi räkna med att Andreas Lindh gör sig redo för att ta kampen? Problemet, som jag ser det, är att vi inte har någon spelare som kan ersätta V. Mårtensson. Det finns ingen annan spelare i årets trupp som kan gå in och spela riktigt tufft, fränt och hårt. Våra spelare är alldeles för välkammade för det.

För övrigt anser självklart alla i Bofors, samt Karlskoga, att det är Örebroarna som är dumma i huvudet och de värsta syndarna...



16 december 2010

Oskarshamn - Västerås 1-2


V. Mårtensson

Så kan det gå. En helt vanlig match inför juluppehållet. En match där det delades ut tre poäng. En match där det fanns en vinnare - och det var vi! Var det skönt eller var det skönt? Jo, det var riktigt skönt men inte alls oväntat. Det var på något vis precis rätt läge att spela match borta mot Oskarshamn- just nu. De har sin dipp - just nu. Lite oordning i leden, så att säga. Lite turbulens. Lite motvind. Stackars Lasse "liten" Ivarsson som för några veckor sågs som den store frälsaren. Nu står han med brallorna nere och undrar: vad är det som händer?
- Vem faen vill vara ishockeytränare - egentligen?

Som vanligt, törs man säga, är det inte lagets offensiva kvaliteter som bär mot seger. Istället är det åter en tät defensiv som skördar poäng. Kul att höra alla positiva omdömen om Niklas Lundgren. Han tycks ha hittat sitt spel igen. Det spel som han behärskar. Han ska inte vara någon kreatör på isen. Han ska bara vara jobbig att möta. När Niklas spelar enkelt, släpper iväg pucken, och bara koncentrerar sig på just det defensiva arbetet, ja då är han riktigt bra. Det visade han redan förra säsongen. Skönt att han hittat "hem" igen!

Bra också att Damien Fleury fick sätta ännu en balja. Det man önskar är att han blir mer involverad i spelet över hela isen när laget väl går till anfall. Han har mer kvaliteter än att "bara" avsluta. Oftast tar Fredrik Johansson tag i alla anfall genom att transportera in pucken i anfallszon, vilket han gör jäkligt bra, men ibland önskar man att Damien fick pucken tidigare så att han med sin speed fick utmana motståndarbackarna lite mer. När det sedan blir mer uppställt spel i anfallszon är det oftast McGrath som åker och håller i pucken. Ibland tycker jag han håller i väl mycket. Men det är bara som jag tycker. Tror Damien har mer att ge bara han får mer puck att arbeta med - typ!

Vad ska man då säga om Sperrle? Finns inte mycket att säga som inte redan är sagt. Han är en riktigt bra målvakt. Och inte bara det. Han är även en enormt bra lagspelare då han ständigt agerar verbalt för att hålla ordning på försvarstrupperna i egen zon. Det är nästan lite Thomas Ravelli-varning över hans agerande!

Till sist: V. Mårtensson. Alla jublar, nåja, nästan alla, över fighten mellan honom och V. Sjödin i Oskarshamn. Själv säger jag - pass! Jag föredrar att V. Mårtensson spelar tufft och fränt genom att bjuda våra motståndare på en och annan bröstvärmare. Där tycker jag han gör ännu större nytta. Det ska göra ont att möta honom på isen utan att handskar ska behöva kastas. Det blir lite dumt om han ska spela en match -ta en fight - för att sedan vara avstängd två till tre matcher! Det gynnar definitivt INTE laget!
- Att söka upp motståndare bara för att "bjuda på en fight" känns i mina ögon lite väl mycket underhållning a la´ NHL!

Det är en helt annan sak om han går in och agerar lite "elaka polisen" när lagkompisar råkar illa ut!

Till sist: Ge Sperrle förstaspaden nu!





15 december 2010

Oskarshamn...

Glad publik i Oskarshamn -
- frågan är bara hur glada de kommer vara efter kvällens förlust?

Det känns som om det är ett perfekt läge att möta detta Oskarshamn just nu. I förra omgången blev de rejält smiskade av Bofors borta. De var inte med i matchen alls utan Bofors kunde döda, stänga, och plocka ut segern redan efter 13 minuters spel. Då stod det nämligen redan 4 - 0!

Oskarshamns stora akilleshäl är målvaktsspelet. I början av säsongen orkade laget med att göra fler mål än vad som läckte in bakåt. Nu när offensiven stagnerat blir det minus på kontot - typ. Att de tappat Gråhns till Leksand suger säker lite extra. Speciellt med tanke på den turbulens "Gråhnsaffären" skapade i föreningen. Man kan undra hur allt hängde ihop. Först Salos avhopp. Sedan Gråhns! Och plötsligt befann sig båda i Leksand!

Så min profetia om seger i kvällens matcher grundar sig på följande:
1. Vår säkra defensiv (både fem mot fem och i boxplay)
2. Vårt stabila målvaktsspel

Detta ställs mot:
1. Oskarshamns darriga målvaktsspel
2. Oskarshamns haltande offensiv

Kan vi bara hålla tätt bakåt som i tidigare matcher(AIS borta senast undantaget) så ska saken vara biff. Tre nya sköna poäng  i ladan..




13 december 2010

Ge han spaden..

..Sperrle for Firsth Spade!

Inget ont om Johan Gustafsson som är en fenomenal målvaktstalang och som gjort flera storstilade matcher i Gulsvart denna säsong, men, i ett läge där det blåser lite ostadiga vindar tror jag mer på den rutin som Sperrle har. Jag inbillar jag mig helt enkelt att Sperrle är bättre mentalt rustad att spela i ett lag där inte allt fungerar. Han kan ta ett misslyckande, överleva ett eventuellt slumpskott som går in, och fortsätta hålla fokus på sin uppgift. Han är dessutom en pådrivare på isen som håller sina backar under Herrans tukt och förmaning!

I en tid då vårt försvarspel i egen zon ibland kan se lite slarvigt ut är det bra med en kille längst bak som kan sätta blåslampan under arslet på de backar som dräller med pucken. Den egenskapen kan vi nog inte tillskriva J. Gustafsson - ännu.

Så jag säger inte att Sperrle är bättre än Gustafsson i att rädda puckar. Det jag vill premiera och lyfta fram är Sperrles övriga kvaliteter som spelare. Han har trots allt varit med om en hel del och bangar säkert inte i första taget när, eller om, det blåser upp lite motvind i det defensiva spelet.

Så därför, och endast därför, förordar jag här och nu att Sperrle ska ha den första spaden. Nu!



11 december 2010

Västerås - Mora 3-2

Det blev som jag tänkt. Det blev en seger. Inte så övertygande som jag hoppats, eller drömt om, men tillräckligt bra i alla fall. Men det började inte särdeles bra. I vanlig ordning var det lite si och så med passningar och avslut. Viljan fanns nog men det var inte mycket som rätt till en början.

Det mest anmärkningsvärda var nog gallerspelarna, Gustav Björklund och William Karlssons, framfart i inledningen av matchen. Ingen rädder för vargen här - tycktes de säga. Full fart in i alla närkamper, bra frekvens på åkningen, bara passningar, och en och annan halvchans som belöning.

Att sedan Leetma fick en besvärlig pass på blå som han tappade till en kontring för Mora är inte mycket att gräma sig över. Sådant händer. Att det dessutom blev 1 - 0 till Mora på denna kontring kändes lagom tungt men inte speciellt oroväckande. Vi hade våra chanser också.

Det finns ingen anledning att bli långrandig i analysen av matchen. Den kan sammanfattas så här:

Första perioden är vi inte riktigt med i alla sekvenser. Det ser lite oharmoniskt ut både framåt och bakåt. Vi får ingen udd på anfallsspelet och slarvar i egen zon. Moras ledning efter första perioden känns ganska ok.

Andra perioden ser annorlunda ut. Bättre fart, bättre tryck mot mål, fler vettiga avslut, och Mora drar på sig utvisningar. Walters, Johansson, McGrath, Fleury och Leetma skapar för ovanlighetens skull bra tryck i powerplay. Gulsvart gör två mål - i powerplay! Lysande. Förutom det missas ett antal riktigt bra lägen. Med lite extra flyt kunde matchen ha avgjorts under denna period.

Tredje perioden spelar Gulsvart mer avvaktande. Mora klev på för att kvittera men skapade inte några riktigt bra chanser. En bit in i perioden får Gulsvart spela powerplay och än en gång blir det mål. Walters håller sig framme på en retur efter ett skott av Fleury. Efter målet börjar Mora chansspela och skapar då och då bra tryck mot Sperrle. Lyckner tar ut målvakten och spelar sex mot fyra när Gulsvart drabbas av en utvisning och lyckas peta in reduceringen till 2 - 3. Noterbart är att F. Johansson strax innan hade jätteläge att pricka Moras tomma mål men missade med några cm.

Summa summarum så var det ingen höjdarmatch av två lag som såg rätt räddhågsna ut. Det märktes att det var viktiga poäng som stod på spel. Mora såg betydligt blekare ut än jag förväntade mig. Inte alls samma speed i åkningen som de normalt brukar ha.

Västerås spelade inte så mycket bättre än i tidigare matcher i ABB Arena denna säsong men när man gör mål i powerplay så är det lättare att vara med och slåss om segrar. Idag var det vårt powerplay samt en stabil Sperrle som blev tungan på vågen.

Skönt med tre poäng...

***
Lång näsa riktar jag till Almtuna. De var lagom kaxiga efter sina dubbelsegrar mot oss. Det skulle bli en lätt match borta mot Tingsryd. Tjossan vad fel det fick, och vad jag myser, över deras felkalkyl. Nu är de sju behagliga poäng efter oss...

***
Bofors imponerar. De gick fram till 4 - 0 hemma mot Oskarshamn på knappt 12 minuter i första perioden. Jädrar vad fart de fått på laget! De blir inte roliga att tas med i nästa hemmamatch!

***
Örebro imponerar. Alla ni som tror att Örebro kommer få en svacka, eller rasa i tabellen, får nog tänka om nu. Örebro är bra - riktigt bra - så är det bara - tyvärr!

***
Skönt att Rögles sju matcher långa svit med enbart vinster fick ett slut.

***
Leksand gjorde en "kämpamatch" hemma mot Växjö men deras impotens i målskyttet påminner om vår egen. Det skapade massor av halvchanser men träffade bara benskydd, stolpar och motståndarklubbor. Växjö däremot var ruggit effektiva. De spelade sig fram till det ena klara läget efter det andra. Om inte Leksands keeper spelat så bra kunde raset varit ett faktum för Leksand.

***
Oskarshamn ser ut att behöva jullov. De är ett lag i spillror just nu. Ivarsson har lite att fundera över inför vårterminen. Det som bara rullade på i inledningen av säsongen har förvandlats till en Golgata med massor av utströdd törnen. Först stack Salo, sedan Gråhns, sedan sponsorerna. Nu börjar publiken svika. Vad händer härnäst?







10 december 2010

Nu ska Mora få smaka gurka..

Vänster eller höger

Vilken väg väljer gulsvart?

Lördagens match hemma mot Mora. Ett lag som man inte kan låta bli att beundra - lite. Ett lag som ständigt lever i skuggan av stora "stygga" Leksand. Ett lag som lever på allmosor och nådegåvor från de närmast sörjande sponsorerna. Detta Mora ställs mot ett Västerås som för tillfället befinner sig lite på dekis. Västerås är nere i dikesrenen och sladdar för tillfället. Än går det hit och än går det dit men aldrig går det som tränarna vill - typ

Under att antal omgångar har vi legat på en "trygg" playoffplats. Allt har sett "bra ut" och en känsla av "lugna gatan" hade insmugit sig hos oss supportrar. Avståndet var ju såååå stort ned till lagen under playoffstrecket. Men över en natt har allt detta förändrats. Under de senaste omgångarna har Gulsvarts målpoduktion gått från dålig till usel till obefintlig och följden av detta ser vi nu i tabellen.

Borta är försprånget. Borta är den fördel vi ägde med detta. Borta är nu tryggheten där man har råd med "en och annan förlust". Frågan är bara hur laget ska klara av att möta denna nya situation, detta nya hot, utan att det blir kramp och handlingsförlamning i agerandet på isen?

I normala fall kan konceptet att "gå in och jobba stenhårt" fungera. Problemet är bara att det är i princip det enda laget gjort de senaste omgångarna utan att ens vara nära en vinst! Laget kan helt enkelt inte jobba hårdare, kämpa mer, eller åka fortare. Där ligger man redan på maximum. Det går helt enkelt inte att ge mer än 100% hur gärna både spelare och ledare vill!

Med andra ord måste det in något annat i denna ekvation. En faktor X. Något som löser upp, förnyar, och ger energi. Varför inte börja göra mål? Visst kan det låta banalt men så enkelt är det. Gör ett mål och gärna ett till. Känn ruset i kroppen. Upplev hur glädjen omvandlas till positiv energi som i sin tur genererar en stor dos självförtroende både hos spelare, ledare och publik.

Jag lever i den barnsliga föreställningsvärlden att det är här det felar. Det är de uteblivna målen som ställt till det för oss. Receptet måste därmed vara att lägga en jädrans massa energi på att göra mål. Om man lyssnar på M.Waltin så är han inte helt nöjd med spelarnas ovilja att gå hårt på mål. Att vispa in returer. Att vara tillräckligt obekväma. Att vara "inne i brallorna" på både målvakt och motståndarbackar.

Så min frågeställning inför lördagsmatchen är: Vilken väg väljer Gulsvart? Flyr man undan eller tar man chansen? Är rädslan att förlora större än viljan att vinna?

Jag tror vi vinner. Jag tror vi går segrande ur denna match mycket tack vare att det är just Mora vi möter. De kommer inte ställa upp på någon form av stök eller bök-hockey. De spelar ofta en öppen, fartig, positiv hockey som kan passa oss perfekt. Av någon anledning har vi denna säsong haft lättare att vinna mot lag som spelar konstruktivt.





9 december 2010

Olika vi tycka...




Att bygga hus och bygga lag - en våning i taget...


Läste på Bosses blogg att Västerås är ett riktigt bra lag och att vi inte ska hetsa upp oss för mycket över den senaste tidens uteblivna vinster. Vi har ju fler poäng än förra året vid samma tid. Alltså är vi bättre - nu - än då!

Ingen kan förneka att vi har fler poäng än vid samma tidpunkt förra året. Det tror jag även den mest rabiate supporter inser. Ska vi då, utifrån detta resonemang, bara luta oss bakåt och njuta av denna "framgångsvåg"? Om vi nu är bättre än förra året, vid samma tid, så undrar man varför så många är missnöjda. Vad kan ligga till grund för detta, "ogrundade", missnöje då vi faktiskt är bättre - än förr!

Om vi nu är bättre nu - än då - så undrar i alla fall jag varför inte det märks på ökat intresse i form av mer publik i ABB Arena! Har inte folk fattat hur bra vi är? Vilken underhållande, vägvinnande, positiv ishockey som spelas?

Någonstans i detta resonemang, att vi är bättre nu än då, skär det sig. Resonemanget tappar sin bärighet. Sufflén sjunker ihop. För en inbiten hockeynörd som kan alla lagets matcher sedan decennier tillbaka ter sig nog verkligheten annorlunda än för den "vanlige" supportern. Den vanlige supportern dömer laget utifrån deras senaste framträdande. Gårdagens insatser är redan glömda.

-Har laget blivit bättre sedan förra matchen?
-Har spelmodellen satt sig?
-Har spelarna hittat sina roller?
-Gör backarna förre misstag?
-Fungerar uppspelen bättre och bättre?
-Blir vårt powerplay bättre från match till match?
-Har tränarna börjat hitta hem med de olika formationerna?
-Gör våra målskyttar mål?
- Fungerar målvaktsspelet?
- Orkar spelarna "köra" i tre perioder?

Om jag som supporter ser att laget hela tiden utvecklas, tar små steg framåt, så blir jag tillfreds. Ingen begär att allt ska fungera direkt. Förändringar tar tid. Bygga lag tar tid. Men det förhindrar inte att jag, och många med mig, vill se en antydan, ett tecken, en indikation, på att lagbygget rör sig i en positiv riktning. Ska man bygga ett höghus så vill jag gärna se våning till våning skjuta upp i höjden. De må gå långsamt, det må vara omständligt, de må bli ett och annat driftstopp, men så länge man lägger till en ny våning, en ny nivå, en ny dimension i spelet, så är jag nöjd.

Dessvärre upplever jag att det inte händer mycket i Gulsvart just nu. Bygget har gått i stå. Man kom till trejde våningen, av sju, och nu är det tydligen slut på murbruk, tegel, reglar, och isolering - typ! I match efter match tvingas jag inse att vi, eller laget, inte utvecklas. Det är samma åkande, kämpande, bökande, krigande, fipplande, stressade, slarviga, och stundtals huvudlösa spel. Det som såg så lovande ut till en början har numera stagnerat.

Det är med andra ord dags nu för firma Robertsson/Waltin att lägga till nästa våning i sitt lagbygge. Den våningen heter: Det offensiva spelet med underrubriken det är viktigt att göra mål. Sedan kan man lägga till nästa våning: Att spela powerplay med underrubriken rätt formation på isen.

Och, nej, jag är inte bitter! Jag har stor förståelse för att saker tar tid. Men jag hade i ärlighetens namn förväntat mig att det som inte fungerade för 10-15 omgångar sedan skulle fungera bättre nu....

Å andra sidan: Det är inte nu vi ska vara bra - det är i omgång 52 - eller hur det nu var!


8 december 2010

Almtuna - Västerås 4 - 1



Han drog oss vid näsan, snodde våra drömmar, krossade våra illusioner, trampade på vår stolthet, och "pissade" oss rakt i nyllet! Bobo Simensen lyckades med allt det som M. Waltin - misslyckades med. Han må vara ett "kräk", en "ynkedom", en "kvissla i röven på en cykelsemester" men man måste ge honom cred för sitt sätt att matcha sitt "tunna" lag mot oss i detta dubbelmöte.

Det känns tomt, tungt, surt, och besvärligt för oss Gurkor just nu.

Där vi for runt utan större tanke i motståndarzonen körde Almtuna distinkt mot mål. Där vi fipplade med pucken i anfallszon öste Almtuna på med puck och folk mot kassen. Så pinsamt enkelt. Se genant enkelt. Så löjligt effektivt mot ett Gulsvart som just nu saknar det mesta i anfallsväg. Vi är för tillfället ungefär lika slagkraftiga offensivt som en giktbruten åldring med rullator i motvind, en halvblind manodepressiv höna med amputerade vingar, en enarmad stelopererad hisskötare med begynnande inkontinens. 

Vår kreativitet med puck kan liknas vid en färghandel vars enda utbud av färg är ljusgrått, mörkgrått och helsvart! Dessutom finns det inga penslar...

Spelarna åker omkring på isen lika ystra och glädjefyllda som om de precis mött en delgivningsman med tjugotre fönsterkuvert innehållande rivna kontrakt. Avsändare: Bobo Simensen!

Trots min aversion mot Almtuna, detta lag som gud glömde, i en stad vars namn jag vägrar ta i min mun, spelandes i en hall likvärdig med en större garderob(men med sämre belysning) måste jag ändå lyfta på hatten och gratulera dem till två perfekt genomförda matcher...

Nu är det bara att byta tränare, köpa in fem målskyttar, locka hem Niklas Lidström, och sedan är vi med igen! För hur var det det var nu igen: Det är inte nu vi ska vara bra....

Men först ska vi köra över, öh, vinna mot, öh, spela jämt med, öh, inte förlora mot Mora hemma på lördag.

Dagens puck i fejjan:- Tilldelas kommentatorn på Sveriges Radio som kommenterade matchen mellan AIS och Västerås. Vid två tillfällen tog han upp V. Mårtensson "fula armbåge" i ansiktet på AIS-spelaren under första matchen i detta dubbelmöte. Detta trots att de allra flesta nu insett att det INTE förekom någon "ful armbåge". Han hade dessutom mage att påstå att Mårtenssons klubba träffade Almtunaspelaren i ansiktet vid samma situation! Man kan undra vad dom röker i den staden?

7 december 2010

Bobo - igen


Sällan har väl uttrycket:
"smidig som en elefant i en porslinsbutik"
 passat bättre i dessa dagar!

När så alla fått några timmar på sig att analysera vad som faktiskt hände under gårdagsmatchen mot Almtuna kan man skönja mångas ångerfullhet. De var visst lite för snabba med att döma. Lite för kvicka på att kölhala. Lite för raska att peka finger och moralisera.

Det handlar naturligvis om "överfallet" på isen. The "Big Bang". När Gurka av granit mötte Aros av bräckligt glas. När vår underbare V. Mårtensson markerade revir mot en ynkedom till spelare i motståndarlaget. Pang, sa det och fläskläppen satt där den skulle! Genast fylldes Gränbyhallen av tandagnissel och dess pöbel skanderade om skandal och övervåld. Men det mest pinsamma var efter matchen när Överste Pinsam i egen hög person, Bobo, började gapa om att det var "livsfarligt spel" och att " Västerås borde riva Mårtensson kontrakt direkt". Där kan vi prata om glocal-net-varning!

Nu har till och med J. Thornberg, på Viasat Sport, gjort avbön. Han erkänner att det inte var frågan om någon större regelvidrighet. Någon armbåge såg han inte röken av trots att han granskat klippet åtskilliga gånger. Han kunde sträcka sig till att det var en boarding men absolut inte mer!

Så sug i er alla AIS:are. Ni är bara bittra för att era spelare är byggda av uselt virke och inte klarar av en konfrontation med riktiga män på isen!

För övrigt kan jag fortfarande inte förstå hur AIS kunde få två hemmamatcher på raken mot oss? Hur sportsligt rättvist är det på en skala?

Griniga gamla gubbar..

en grinig gubbe...

Nej, jag har aldrig varit någon vän av Bobo Simensen. Varför kan jag inte förklara. Det har bara blivit så. Kemin har inte stämt - typ! Jag har alltid upplevt honom som en aning "gnällig" i sitt sätt att förhålla sig till verkligheten. Ofta, i samband med presskonferenser, har det intrycket förstärkts. Inte sällan har han pekat ut spelare, hängt ut dem, efter en dålig insats efter matcher. Det är något som jag inte förknippar med ett gott  ledarskap. Men efter dagens match i Gränbyhallen slog denne "gringubbe" alla rekord. Inför Viasats TV-kameror tog han sig plötsligt ton och fullständigt hudflängde våran V. Mårtensson. Det tycker jag är osmakligt, fegt, och inte värdigt en tränare på Elitnivå. Han kunde på ett mycket mer sansat sätt gett uttryck för hur han "upplevde" situationen. Nu blev han både domare och bödel i samma andetag. Först påstod han, helt subjektivt, att den förseelse som Mårtensson gjorde var "livsfarlig" och sedan initierade han vilket straff som borde följa på detta: att Västerås IK omedelbart skulle riva Mårtenssons kontrakt!

Men herregudminskapare! Jag har nu sett denna förseelse tio gånger och kan fortfarande inte tvärsäkert, som vissa andra, se att Mårtensson överhuvudtaget sätter upp armbågen, som Bobo gör gällande! Och inte nog med det. Dessutom drar han till med: titta, det var ett knä med i bilden också!

Att Ärkepajasen H. Södergren ylar om att det var en armbåge väger oerhört lätt. Det är klart att han jamsar med i denna pajkastning. Södergren som själv tillhörde en av sin tid mest smutsiga spelare med massor av fula tjuvsmällar som sitt signum känns definitivt inte som rätt man att moralisera i denna fråga. Eller i någon fråga överhuvudtaget!

Nu finns det bara en sak som gäller på onsdag. Täpp till truten på Bobo!


Bloggen tjurar..

Men förbannade jävla skit..

Almtuna - Västerås 3-2
Nej, jag tänker inte vara diplomatisk och haspla ur mig en massa floskler om att "det var bara en match", "vi vinner nästa gång", "vi hade bara otur", "det är inte nu vi ska vara bra", "om inte domaren hade varit AIS:are", etc etc.

Istället skriver jag precis som jag känner just i detta nu. Detta SUGER! Detta suger FETT! Just nu känner jag mig lika upprymd som en bägare med ljummen fotsvett. Vilken förbannad nesa att åter förlora mot Östra Aros. Hallå! Vakna! Det var inte Färjestad, Leksand, Toronto, eller Ryska landslaget vi mötte. Det var bakgårdarnas samlade dussinlirarers föreningen, Almtuna, som fram till idag spelat som en påse pistagenötter! Ett lag lika fyllt med talang som en halv fingerborg, med en publik som ryms i en telefonkiosk, en ishall som kan liknas vid ett större garage, med en tränare som framstår så obegåvad att en trasmatta känns mer spirituell!

Sjävklart finns det de som pekar på att det viktiga är att vi tar oss till playoff! Men Hallå! Vad ska vi där att göra om vi inte får ordning på det som just nu brister? Självklart ska vi ta oss till playoff. Men vi ska göra det med ett spel som kan bära oss igenom detta playoff. Eller åtminstone ge oss chansen att vara med och vinna några matcher.

Vi ska inte gå till playoff med den infantila föreställningen att "bara vi kommer dit så kommer säkert spelet att lossna". Det är ett urbota dumt resonemang.

Grundserien är till för att hitta ett vägvinnande spel som ska bära frukt i playoff eller kvalserien.(Se Rögle, Örebro, Växjö)

Forfarande finns där saker vi gör förbannat bra, men, även saker där vi ser otroligt tafatta och bortkomna ut. När i hela fridens liljors sköna dalar ska vi får fart på offensiven? Vad är det som felar? Jag begriper sannerligen inte. Vi har de rätta spelarna och spelarna har de rätta förmågorna. Men likt förbannat klarar laget inte av att göra mål.

Att Damien Fleury gick mållös i en hel månad(!) understryker problemet.

****
Att Bobo Simonssen/son "går till attack" mot vår V.Mårtensson i denna match är bara  - pinsamt! Snälla "Bobo"! Sluta grina så fort det går emot. Du är snart i klass med "grin-janne" i Växjö!

****
Att vi skulle förlora hade jag på känn redan innan match. Men varför var jag tvungen att få rätt!

****
Måste vi verkligen åka tillbaka på onsdag! Sök dispens! Flytta matchen till omgång 23 säsongen 2012-13! Det borde inte vara någon omöjlighet med tanke på hur man lägger upp seriespelet. Om inte det går så lämna W.O. Spara krafterna till Mora hemma istället.

****
Ja, jag är riktigt sur, irriterad, förbannad, frustrerad över att vi inte kunde vinna denna match trots en 2 - 0 ledning.

****
Om jag unnar AIS denna seger? Aldrig!

****







5 december 2010

Västerås - Almtuna

Gränbyhallen..


Pust och stön!
Hur stor är sannolikheten att vi ska lyckas vinna i Grämelsebyhallen? Ett litet ruckel utslängt på den vindpinade Uppsalaslätten. En arena som är älskad av ingen. En osannolik "arena" som inte borde få vara med. Dock ryktas det att korven är god och att hamburgare säljes till drägliga priser. Men det lär vara det enda positiva med den hallen, ladan, lådan.

Ärligt talat skruvar jag mig redan i vånda inför detta dubbelmöte på mot Östra Aros. Risken är stor att allt blir som vanligt. En jämn, seg, tråkig, tempofattig match där lagen stångas, bökar, stökar och kämpar över isens alla kvadratcentimeter. En match där vi är med hela tiden men AIS vinner med uddamålet. Säkerligen kommer vi pricka både stolpar och ribba samt drabbas av domarens enögdhet. Ger mig fan på att Gulsvart kommer få motvind också.

Kort sagt, mina vänner, är jag rädd för att vi kommer kamma noll, nada, och återigen tvingas vända hem med den beska eftersmak som endast förluster mot "skräpgänget" Almtuna kan uppbringa.

Vad finns det då som talar för oss? Kan verkligen våra målvakter än en gång hålla stånd, hålla tätt, mota olle i grind, och ännu en gång bjuda laget en möjlighet att vara med i kampen om alla poäng? För så är det ju! Vi lever oerhört högt, och väl, på vår täta defensiv. Frågan är bara om vi ännu en gång kan lyckas vinna utan att producera fler än tre-fyra mål framåt? Jag är skeptiskt. Det kan inte hålla i längden att bara leva på en stark defensiv. Någon gång måste det lossna ordentligt i offensiven.

Kan det möjligen vara så att det kommer en islossning i målskyttet just mot AIS? Det vore en nåd att stilla be om.


4 december 2010

Borås - Västerås 1 - 2


- Och nästa omgång i AS spelas mellan....
(appropå serieupplägget)

Så var det bara att lägga ännu tre poäng till de tidigare trettiosju. Gulsvart har nu samlat ihop fyrtio poäng i årets hockeyallsvenska. En imponerande poängskörd av ett lag som egentligen aldrig spelat riktigt bra en hel match och som fortfarande har stora problem med målskyttet. Egentligen ska det inte gå. Snittar man knappt tre mål per match så borde det inte gå. Hemligheten är givetvis vårt fenomenala målvaktsspel, en tät defensiv, samt vårt stundtals lysande boxplay. Där måste jag, och troligen alla andra, utan undantag ge M. Waltin betyget MVG i utförande och genomförande.

Visst hade det varit en aning festligare om vårt Gulsvart, likt Örebro eller Växjö, hade stänkt in lite fler kassar i varje match men varför klaga - egentligen? Vi har de godbitarna att se fram mot. Till dess får vi fortsätta att njuta av det spel som bevisligen bär frukt i form av regelbunda, om än inte övertygande, segrar.

Många "förståsigpåare" hävdar som bekant att man ska bygga bakifrån och fram. Först en bra målvakt, sedan en tät defensiv, och därefter börjar producera framåt. Låter fin-fint det. Då inväntar vi med spänning på denna nästa fas i Gulsvarts utvecklingskurva. Varför inte stänka in åtta puckar mot AIS?

****
Synd att D. Rasmussen åkte på en hjärnskakning idag. Han var klart på G under de senaste hemmamatcherna.

****
Härligt att Walters äntligen fick hänga en kasse igen. Det behövde han. Men vad gjorde han för att åka på matchstraff - egentligen? Trodde det var V. Mårtenssons grej att fixa sådant!

****
Unge herr Ljung fortsätter att övertyga. Härligt. Men visst är det lite "lustigt" att vår egen junior just nu levererar bättre än våra "dyra" importer! Så kan det gå...

****
Någon fler än jag som noterade att vi lyckades spela fem minuter(!) powerplay i dagens match utan att näta! Klart underkänt - igen - i den diciplinen.

****
Daniel Sperrle. Säger inte mer!

****
Till sist kan man bara undra över den kommité som sätter ihop årets seriematcher i AS. Hur har man tänkt? Inte nog med att några lag spelade omgång 51(!) redan omgång 17, eller att MIF har spelat fler matcher än alla andra lag. Hur i hela friden kunde vi få två raka bortamatcher mot AIS! Hade gubbarna rökt på?



Boråååååååås

En och annan "zebra" bor nog här!


Idag är den dag då det vänder. Idag blir den dag vi kommer minnas som starten för en räcka med hedervärda insatser för vårt Gulsvarta gäng. Så enkelt är det. Inget tjafs. Nu möter vi ett gäng med lag som ligger och släpar i tabellen. Lag som vill upp men som inte ska få komma upp. Låt de ligga där och guppa med näsan strax under vattenytan. Ge dem inte luft att ta sig uppåt i tabellen. De lag jag pratar om är Almtuna, Mora och dagens motståndare Borås. Inget av lagen har imponerat så här långt. Inget av lagen behöver heller imponera de närmsta omgångarna. 

Med lite flax, flyt, och stolpe in kan vi ta oss igenom de kommande omgångarna och inkassera massor av välbehövliga poäng. Vi kan därigenom befästa vår position som ett stabilt mittenlag och gå in i julfirandet med känslan av ett visst välbehag.

- Ska man hårdra det lite så måste vi vinna mot ovan nämnda lag om vi ska göra anspråk på att vara ett lag som ska tillhöra det övre skiktet i tabellen...

Men som sagt. Denna gång väljer jag att inte hårddra. Jag tror inte det behövs. Spelare, ledare, tränare och alla andra inblandade runt Gulsvart är väl medvetna om vad som gäller nu. Det är segrar som räknas. Eller åtminstone poäng i varje match. Och det börjar redan ikväll.

Borås kommer säkerligen tuta och köra första tio men sedan blir det lugna gatan för oss. Sperrle eller Gustafsson kommer hålla tätt och sedan sätter Damien två strutar. Case Closed!

Kan det bli enklare än så?



3 december 2010

Mitell


En makalös poängmaskin från de bakre leden. Vad ska man annars säga om den poängstatistik som Thomas Mitell har i sitt CV:
Division 1:
Poäng: 178
Mål: 86
Assist: 138
Antal matcher: 224

Vi pratar alltså om en back! Det är en helt sanslös poängskörd som skulle göra vilken forward som helst grön av avund. Med tanke på den totala impotens som våra nuvarande backar uppvisar i det offensiva spelet så kan denna värvning bli "årets klipp" alla kategorier i hockey-allsvenskan.

Roar man sig med att läsa alla de omdömen Mitell fått i tidigare klubbarna han spelat i så häpnar man över att han inte plockats upp till spel i högre divisioner tidigare! Med andra ord borde det finnas en hake. Något som felar. En länk som är trasig - typ. Och det finns det, faktiskt. Thomas Mitell är en erkänt duktig spelare, ja rent av en gudabenådad talang, men har inte varit intresserad av spel på högre nivå. Det tycker jag känns lite upplyftande i dagens strömlinjeformade elitidrott. Det är faktiskt rätt skönt att en lirare av Mitells kaliber väljer att spela på en lägre nivå "bara för att det är så jädra kul".

Det blir med andra ord ett mycket delikat problem för firma Bert och Mats att locka in Mitell i den Gulsvarta dressen och erbjuda honom möjligheten att spela sitt eget spel, på sina egna villkor, på precis samma sätt som  han alltid gjort. Ge honom massor av förtroende och låt honom få misslyckas några gånger. Vill han inte träna lika hårt som alla andra "robotar" i laget so what! Om Mitell kan bli den spelare som vi så hett eftertraktar, om han med sitt spel kan lyfta vår offensiv, få fart på vårt powerplay, ja då är han värd att utsättas för positiv särbehandling.

- Alla spelare ska inte behöva åka som "hjärndöda" duracell-kaniner och köra start och stopp bara för att tillfredsställa sin tränare. Det måste finnas plats för en och annan avvikelse i truppen! 

Jag tror på Mitell..



1 december 2010

Västerås - Troja 4 - 0

Tjossan! Det blev till slut tre lika säkra som välkomna poäng i kvällens batalj mot Troja från djupaste Småland. Men inte var det mycket till match inte! Men skit i det. Skit i att det stundtals såg taffligt, fumligt, klantigt, ängsligt, omständligt ut. Vi vann och det är det enda som räknas. För första gången denna säsong(!) törs man nog säga att vi har en kedjeformation som verkligen fungerar. Tänker närmast på Rasmussen, Olsson och Forsberg.

Ärligt talat har jag varit lite tveksam till den treenigheten då jag tycker de är allt för lika varandra i spelstilen men i kväll bevisade de att jag hade fel. I stort sett varje gång de var inne på isen lyckades de etablera spel i Trojas zon och skapade många riktigt bra chanser. Genom sin rörlighet är de oerhört svårfångade samt skapar fina ytor till varandra. Härligt att se lite ljus i mörkret:)

En annan spelare som jag vill lyfta fram är Fredrik Johansson. Vilken kille! Han måste ha varit  genomgående bäste spelare så här långt in på säsongen. Fin fart på rören, skicklig att ta in puck i anfallszon, och sätter ofta upp sina medspelare i bra lägen med fina pass. Han skapar nästan alltid något i varje byte på egen hand. Det är bra!

Daniel Sperrle gjorde en gedigen insats. Inte ett enda "fummel" med pucken. Inga vanskliga utflykter bakom mål. Allt såg kontrollerat och städat ut. Det är gott med två så stabila målvakter!

Våra importer har dock det lite tungt just nu. McGrath fick hänga två strutar och visade stundtals upp bra skridskoåkning, hyggligt hemjobb, och hade några fina försök till framspelningar. Han kommer undan matchen med godkänt betyg.

Värre är det för Damien Fleury. Han trampar mest vatten just nu men jag tycker inte det är helt hans eget fel. Problemet, som jag ser det, är att han inte bjuds in i spelet. Han får ofta jaga på puckar som dumpas ned i sarghörnen. Sällan får han puck/passning i mittzon när han har farten uppe för att sedan kunna utmana motståndarbackar med sin eminenta skridskoåkning. Allt som oftast får han istället pucken levererad vid fel tillfälle. Hans styrka är INTE att grotta vid sargen. Han måste oftare serveras pass från backar när han tar fart genom mittzon. Idag åkte han till sig lägen flera gånger och väntade på pass som aldrig kom.

Än värre kanske det är för Walters! Just nu är det inte mycket som stämmer för honom. Visst jobbar han bra i spelet utan puck, men för sjuttons gubbar, det är med puck vi vill se honom leverera! Nu får han inte ens spela back i powerplay längre där Waltin nu ,av någon outgrundlig anledning, sätter in Lindh(!) och Lundgren(!) istället. Märkligt på min ära.

Sammanfattningsvis ett litet fall framåt när det gäller det offensiva spelet. Det var länge sedan som vi skapade så många riktigt bra chanser under en match. Med mer normal utdelning hade vi dödat matchen redan under andra perioden.  När det gäller defensiven såg det helt ok ut idag. Visst finns det skönhetsfläckar men vinner man utan att släppa in mål bakåt så ska i alla fall inte jag klaga för mycket denna gång...

Avslutningsvis måste jag bara skriva att Troja är det absolut sämsta lag som gästat ABB Arena denna säsong.